Debatt. .

2017-10-12 07:00
Ett års shopping = 500 plastpåsar. Steve Vincenti protesterar mot plastpåsar på stranden i Miami.  Bild: Lynne SladkyAP/TT
Ett års shopping = 500 plastpåsar. Steve Vincenti protesterar mot plastpåsar på stranden i Miami.

Det finns alternativ till pappers- och plastpåsar

Det pågår en ständig debatt om huruvida vi konsumenter ska välja papperspåsar eller plastpåsar när vi handlar. Senast för någon vecka sedan kom ny forskning, som säger att plastpåsar har mindre påverkan på miljön än papperspåsar. Sveriges Radio gjorde ett inslag om hur forskarna har tagit hänsyn till produktion och nedbrytning.

I EU finns direktiv om att minska användandet av plastpåsar, och sedan första juni har svenska butiker arbetat för att minska konsumtionen av plastpåsar. I debatten ställs oftast papperspåsar mot plastpåsar, och man kan därför tro att vi måste välja där emellan – att valet enbart är tudelat. Ungefär som om vi var tvungna att välja mellan pest eller kolera. Men vi vet att inget av valen i kampen mellan pappers- eller plastpåsar är miljövänligt i den mening att produktionen inte påverkar miljön.

Forskarna har även ställt pappers-, plast- och tygpåsar mot varandra och dragit liknande slutsatser, eftersom en tygpåse också ofta har en produktion som är dyr för miljön.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Men vi kan göra skillnad och minska användningen av plastpåsar. Sedan första juni har vi också visat att vi vill.

Ett område där vi använder mycket plast och papperspåsar är i livsmedelsbutikerna – vi packar ner grönsaker, frukt och svamp i pappers- och plastpåsar. Jag ska erkänna att inte heller jag alltid har tänkt efter. Men nu har jag gjort det, sedan jag flyttade ihop med de vänner som jag bor med idag. De använder sig av nätpåsar, liknande de tvättpåsar som vi är vana vid att använda. Istället för att använda dem till veckans tvätt, så använder vi dem vid inköp av frukt och grönt. Förbrukningen av pappers- och plastpåsar är därmed inte en nödvändighet i vårt hem.

Till nätpåsarna används relativt lite material, de är rejäla och går att tvätta. I livsmedelsbutikerna möter vi ofta en glad kassör som aldrig har problem med att se vad vi handlar.

Det är inte jag som har kommit på idéen. Men i debatten om pappers eller plastpåsar ställs sällan upp andra alternativ till de två. I valet mellan pest eller kolera, vill jag ändå sprida det tredje valet: välj nätpåsen!