Hoppa till innehållet

ETC Umeå

Debatt: Hjälp de ensamkommande att vara mindre ensamma

”Ett tjugotal ungdomar har redan flyttat in i svenska familjer i Umeå­trakten. De möten som uppstått är något utöver det vanliga.”
”Ett tjugotal ungdomar har redan flyttat in i svenska familjer i Umeå­trakten. De möten som uppstått är något utöver det vanliga.” Bild: Bild: Fredrik Sandberg/TT

ETC Umeå.

Hösten 2015 kom många barn och ungdomar till Sverige efter en lång och svår flykt över land och öppna hav. Deras mål var att ta sig till världens bästa land för barn. Vi välkomnade dem med öppna armar och lovade att de äntligen skulle vara trygga – för i Sverige gäller ju barnkonventionen som ska ta till vara ALLA barns rättigheter.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Umeå som står för åsikten.

Sverige tog emot hoppfulla och företagsamma unga människor, många från Afghanistan. De lärde sig svenska och hur det svenska samhället fungerar. De började utbilda sig för att kunna arbeta och ”betala tillbaka” till det samhälle som välkomnade dem.

Sedan hände något. Ett återvändandeavtal tecknades med ett av världens farligaste länder, Afghanistan. Asylutredningarna blev orimligt långa. Nu, efter 1,5–2 år, är det många som fortfarande inte varit på utredningssamtal på Migrationsverket, som inte vet om de får stanna i Sverige. Hopp och framtidstro har ersatts av ångest och oro.

På sin 18-årsdag tvingas dom flytta från Umeå, från skola och socialt nätverk, till annat boende i Sverige. I många kommuner omöjliggörs fortsatt skolgång på grund av alltför långa avstånd till skola eller att nya kommunen inte anser sig ha skyldighet till det. Så nu behöver vi ta emot dessa ungdomar igen, i våra hem. Därför har vi bildat nätverket Arezo i Umeå.

Arezo vill:
• Hitta familjer som kan öppna sina hem för dessa fina ungdomar så de kan stanna i Umeå.

• Visa att fortfarande finns en human syn på människans lika värde och rätt till trygghet.

• Visa omtanke och kärlek till ensamkommande ungdomar som inte borde behöva vara ensamma i sin svåra situation.

Ett tjugotal ungdomar har redan flyttat in i svenska familjer i Umeå-trakten. De möten som uppstått är något utöver det vanliga. Nära och hållbara relationer för livet skapas. Nu hoppas vi att fler vill vara en del i en god integration och ge en enskild ung människa stöd, omtanke och hopp. Det handlar om en kort tid i ditt liv – men det betyder mer för en enskild ungdom än vi kan föreställa oss. Vi är övertygade att det finns fler familjer i Umeå med plats och stora hjärtan!

Har du ett rum som står tomt? Vill du erbjuda en ung kille eller tjej som tvingas bli vuxen över en natt, att få stanna kvar i Umeå under sommaren och hösten 2017? Hör av dig till Arezo Umeå!

Arezo betyder önskan och hopp. Arezo är också namnet på en flicka som drömde om ett tryggt och säkert liv. Under flykten till Sverige kom hon ifrån sina yngre bröder. De lever nu i Umeå, utan att veta vad som hänt deras syster.

Vi som undertecknar denna debattartikel har bildat nätverket Arezo i Umeå. Vi har alla relationer med ensamkommande flyktingbarn och ungdomar.

Ämnen i artikeln