Debatt. .

2017-02-09 07:46
  • ”Vi vill uppmana alla som arrangerar på Väven att se över om ni verkligen vill ingå i ett program som lämnar utrymme till SD och deras politik.”, skriver debattörerna.  Bild: TT
    ”Vi vill uppmana alla som arrangerar på Väven att se över om ni verkligen vill ingå i ett program som lämnar utrymme till SD och deras politik.”, skriver debattörerna.
  • Bild: TT

Öppet brev till Umeå kommun, kulturutövare och medborgare

Umeå kommun hänvisar till objektivitetsprincipen som främsta skäl till att de inte har kunnat avboka SD från det inplanerade mötet i Väven. Vi hävdar att det i detta fall är värt att pröva, för att väga bland annat arbetsmiljömässiga skäl mot just objektivitetsprincipen. Vi ställer oss inte tveksamma till att nämnda princip är tillämpbar (vilket den är för all offentlig förvaltning, såväl regional som kommunal), men däremot att den skulle vara den lag som är central i detta fall. 

Om kommunen vågar skulle de kunna testa detta i rätten. Vi anar dock att det snarare handlar om att ta det enklaste och minst kostsamma alternativet. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Kommunen KAN för framtiden dessutom, förutom detta, ta ett beslut som utestänger samtliga politiska partier från våra kulturscener och på så sätt uppfylla objektivitetsprincipen såsom de själva har beskrivit den. 

Att andra evenemang bojkottar lokalen, i väntan på att så skall ske, är inte på något sätt att ge SD plats, utan snarare att sätta ytterligare tryck på kommunen att agera i frågan. Det här handlar inte om att inte lämna fritt spelrum till SD. Det handlar om att genom ställningstagande och aktion kräva att platser som Väven antar policys som går i linje med en framtidsvision som inkluderar mänskliga rättigheter, human asylpolitik, jämställdhet och jämlikhet. Det handlar om att den etablerade kulturen tar aktiv ställning. 

Det är faktiskt en skillnad om exempelvis Centerpartiet eller Vänsterpartiet talar på Väven gentemot om Sverigedemokraterna gör det. En mycket stor skillnad! I dessa svåra tider är det viktigare än någonsin att vi står upp för det som är viktigt, verkligt viktigt. Och det är att säga nej till förtryck, för när vi gör det – oavsett om vi är en, tre eller hundra – så kommer någon att stå bredvid och tänka ”Nästa gång ska jag också säga nej”. 

Det kanske är på tiden att vi kulturutövare och arrangörer skriver in i våra kontrakt att vi inte vill framträda på en scen där SD får utrymme. Det blir konsekvenser för bägge parterna, ja absolut, särskilt med tanke på rådande situation för livescenen, arrangörer och utövare. Men tillsammans kan vi göra skillnad och skaka om den gråskala som många lever inom i dag. 

Än är det dock inte försent, vi vill uppmana alla som arrangerar på Väven att se över om ni verkligen vill ingå i ett program som lämnar utrymme till SD och deras politik. Dock ska det här inte bli en fajt mellan kulturutövare, ni är alla välkomna att delta i manifestationen. Sida vid sida ska vi tillsammans visa vårt ställningstagande på kulturscener mot SD:s politik. Gräsrötter, institutioner, etablerade – alla är välkomna. 

Vi hoppas att alla ni där ute som dagligen kämpar, förstår att vi just nu står mitt i en förändringens tid. En tid där vårt direkta ställningstagande mot rasism, sexism och annat djävulskap kommer vara det som folk i framtiden tittar tillbaka på med stolthet. 

Vi hör ursäkter när vi vill se handling från kommunens sida. Vi uppmanar dem att lämna redan nämnda gråskala. Spelplanen ser annorlunda ut nu med SD på banan. Det är viktigare än någonsin att medborgarna får se sina folkvalda aktivt ta ställning. Till sist och syvende så handlar det här om ett parti vars representanter – och i viss mån väljare – regelbundet hotar oss, såväl som våra nära och kära, beväpnar sig med järnrör, löper amok på såväl internet som ute i verkligheten, sjunger sånger som hyllar mord på politiker och som vill ta ifrån befolkningen såväl anställningstrygghet som rätten att älska den man vill. 

Det är här och nu vi ska göra skillnad. För varje dag blir samhällsklimatet och samtalsklimatet allt kallare. Manifestationen äger rum den 16 februari, mer info kommer!

Tillsammans tar vi fajten för ett varmare Sverige!