Debatt. .

2017-04-06 12:00
Bild: Claudio Bresciani / TT

Samhället måste skydda kvinnor på riktigt

Var går gränsen mellan yttrandefrihet och sexuella trakasserier i form av ord på sociala medier? I dag verkar gränserna vara suddiga. 

Det har märkts tydligt under de senaste dagarna, på grund av att ett inlägg på forumet Flashback samt ett Twitterkonto har uppmärksammats. Varför? Jo, för att en man i 26-årsåldern i detalj beskrivit hur han tänker våldta kvinnor som inte vill dansa eller kyssa honom på krogen. 

Han skriver på Twitter att kvinnor är slynor, på ett Youtube-klipp kan man även höra honom säga att kvinnor som enligt honom klär sig ”slampigt” förtjänar att bli våldtagna. Människor på sociala medier har reagerat starkt och många har även gjort polisanmälningar, men fått till svar att ”inget brott har begåtts så vi kan inte göra någonting”. 

Här har vi en man som skriver om hur han tänker våldta kvinnor, om att dessa kvinnor får skylla sig själva på grund av sin klädsel och som dessutom rättfärdigar att han tafsat på tjejer för att de aldrig gett honom uppmärksamhet. Även om alla människor inte är poliser skulle nog de flesta säga att denna man verkar benägen att begå ett brott och att detta borde få några konsekvenser. Om det inte får konsekvenser visar rättssystemet att detta är ett okej beteende och att det är okej att kränka kvinnor. Det finns lagar mot kränkande beteende och sexuella trakasserier, men om inte detta är det – vad räknas i sådana fall? 

Kvinnor fruktar för sina liv och sitt välmående näst intill dagligen. Är det inte samhällets skyldighet att få dem att känna sig trygga? Här misslyckas systemet än en gång och det är fullkomligt oacceptabelt. 

Nu är det samhällets ansvar att göra om och göra rätt, samhällets ansvar är att skydda kvinnor på riktigt, en gång för alla!

 

Jasmine Wegerud 
Rädda Barnens ungdomsförbund Umeå