Hoppa till innehållet

ETC Umeå

Debatt: Vi har råd att investera i välfärden

”Den tillit som vi tidigare kände till vården och omsorgen har naggats i kanterna.”, skriver debattören.
”Den tillit som vi tidigare kände till vården och omsorgen har naggats i kanterna.”, skriver debattören. Bild: Bild: Claudio Bresciani / TT

ETC Umeå.

Kommer hemtjänstpersonalen hinna stanna hos mamma och se till att hon äter upp sin matlåda? Hur har barnen det på förskolan? Hinner verkligen personalen med? Hur länge kommer mormor behöva vänta på akuten för att få hjälp?
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Umeå som står för åsikten.

Den här typen av frågor ställer vi oss lite var och en nu för tiden. Den tillit som vi tidigare kände till vården och omsorgen har naggats i kanterna. Förtroendet för dem som arbetar på förskolor, sjukhus och äldreboenden är fortsatt högt, men vi litar inte på att de får de förutsättningar som krävs för att både må bra själva och kunna göra ett bra jobb.

Sparprogram och nedskärningar har under årtionden tvingat de anställda i vården och omsorgen att stressa alltmer, vilket bit för bit underminerat tilliten bland oss medborgare. Den utvecklingen måste vändas. Det får vara slut på nedskärningar och en underfinansierad välfärdssektor nu. I stället måste kvaliteten höjas, arbetsvillkoren förbättras och tilliten stärkas. Fler anställda är A och O.

Till det behövs det pengar, och då måste omprioriteringar ske, såväl i kommuner och landsting som nationellt. Sverige är ett rikt land, som har råd att investera i skola, vård och omsorg för framtiden. Alla tjänar på det. Sveriges framgångsrecept är just jämlikhet, jämställdhet och en stark offentlig sektor. Det är även den samlade forskningens svar på ett framgångsrikt samhälle.

Vi väljer att prioritera satsningar på välfärden. Vi vill bygga ut välfärden. De stora behoven av satsningar ser vi inom vården och omsorgen. Högern vill i stället sänka skatten för dem som tjänar mest och lagstifta om att de som redan är lågavlönade ska ha ännu lägre lön. Det är ett vägval. I andra länder kan vi se vart den vägen leder, nämligen till ökade klyftor och större otrygghet.

De som ser till att våra barn är väl rustade inför skolstarten, lugnar våra gamla när de är oroliga eller tar hand om oss när vi behöver vård och omsorg, är vardagshjältar som inte förtjänar sänkt lön. De förtjänar fler arbetskamrater, goda arbetsvillkor och att slippa gå hem från jobbet med en känsla av otillräcklighet, i stället för stolthet.

 

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00