Debatt. .

2017-02-27 14:13
Christine Olsson/TT

Vi tar kampen mot Sverigedemokraterna

Ung Vänster Umeå deltog i aktionen mot Sverigedemokraternas möte på kulturhuset Väven den 16 februari. Vi vill förtydliga varför vi protesterar när partiledaren Jimmie Åkesson kommer till stan och varför det är viktigt.

Vi håller med om den bild som insändaren i VK med underskriften MSA (17/2) beskriver av kvällen. Aktionen var fredlig, och det fanns en konsensus om att avsikten var att ropa slagord, visa missnöje och markera mot normaliseringen av rasism. Trots det slutade kvällen med att aktivister hölls ned mot marken av polis, som dessutom tog ut skällande polishundar och höll i både batong och pepparsprej som hot.

Anledningen till varför vi skriker när Åkesson kommer till Väven är att vi aldrig någonsin kommer att behandla SD som ett vanligt parti. Det är ett faktum att de har rötter i nazismen och att många av partitopparna gick med när partiet var allt annat än regeringsvänligt. Det spelar ingen roll hur mycket de klär upp sig i fina kostymer. Ett rasistiskt parti platsar inte på ett kulturhus som ska vara till för alla.

Vi är en majoritet som ser på världen och det politiska läget med oro. Sverigedemokraterna och rasismen har långsamt normaliserats i svensk politik. Det syns i hur Moderaterna sträcker ut en hand för samarbete när samtliga partier tidigare vägrat ta i dem med tång. Det syns i nya och hopplösa migrationslagar som leder till inget annat än lidande. Detta är en följd av att många regeringspartier skjutit efter sina principer för att likna SD:s mer och mer.

Det är med oro och frustration som vi ser hur Sverigedemokraterna låter rasismen och nazismen få en större grogrund i Sverige. Det rör sig inte endast om partitoppars upprepade skandaler, som visar partiets rätta ansikte. Deras sanna natur syns också i hur partiet i Lund förra hösten spred kartor över flyktinganläggningar i samband med anlagda bränder som fortsätter än i dag. Det syns i att våldsamma nazister får luft under vingarna och med självförtroende kan hota, tysta och marschera på gator och torg – senast sågs nazistiska Soldiers of Odin i Umeå samma kväll som Åkessons besök.

Gällande diskussionen om vad som är demokratiskt så handlar demokratin inte endast om att rösta var fjärde år utan rättigheten att ifrågasätta folkvalda politiker. Åkesson använder sin plattform som riksdagsledamot, vi använder vår plattform som vanliga medborgare med våra kroppar och röster. Därför kommer vi att finnas på plats och höras för att visa motstånd till det vi tycker är fel. Våra lärare som lär ut skollagens skrivelser om demokrati borde vara stolta, för vi ligger på A-nivå och kommer att fortsätta utföra demokrati utförligt och nyanserat.

Historien upprepar sig. Vi tittar tillbaka med förfäran på bilder från medborgarrättsrörelsen i USA, där fredliga aktivister som kämpade för sina rättigheter blev attackerade av polishundar. I skolan lär vi oss om hur Hitler kom till makten på demokratisk väg genom koalition med högerpartiet. Samtidigt verkar alltför många brista i att koppla ihop detta med dagens situation. Ung Vänster och andra medmänniskor och medborgare kommer att fortsätta stå för principen att stoppa normaliseringen av rasism. Kampen fortsätter, rasismen ska krossas!