Inrikes.

2017-09-14 09:30
Arne Müller. Bild: Liselott Holm
Arne Müller.

Arne Müller - ny medarbetare på ETC Umeå

ETC Umeå kan härmed stolt presentera en ny regelbunden medarbetare – Arne Müller, tidigare redaktör på SVT Nyheter Västerbotten och författare till tre böcker om gruvindustrins påverkan på miljön och om urbaniseringens konsekvenser.
Det firar vi med tre korta frågor!

Så trevligt att du ska jobba med oss. Vad har du relation till ETC?
– Min relation till tidningen började väl nån gång där i slutet av 1970-talet, när jag tyckte att det var ungefär det piggaste och nyaste som hade kommit ut i den svenska tidningsvärlden. Sen har jag följt den på distans under perioder, men i och med att dagstidningen startade så har jag varit en regelbunden läsare. Det är väldigt frustrerande att stora delar av verkligheten inte finns med i de mer etablerade mediernas bevakning – där har ETC tillfört något, både när det gäller miljöfrågor och om de sociala klyftorna som växer.

Vilka frågor tänker du rikta in dig på för ETC Umeå?
– Miljöfrågor brinner jag för – där finns det mycket i närområdet. Både i Umeå, där det finns ett glapp mellan den ambition som visas i policydokument och den verklighet som man sedan ser. Men det finns även frågor utanför stan. Gruvor är ett ämne som jag jobbat mycket med under de senaste åren och bara där finns många miljöfrågor som är intressanta. Sen kan det väl tänkas att jag skriver om andra lokala och samhälleliga frågor också.

Ja, du kommer faktiskt snart att gå i fängelse för vår skull. Hur känns det då?
– Ja, vad gör man inte för att hitta goda nyheter? Det är i alla fall min ambition att gå i fängelse, vi får se om det lyckas.