Inrikes.

2017-04-21 05:43
  • Delprojektledaren Linnea Sjöström tillsammans med Jasmina, ett av barnen som bor på Backengården. ”Om det är några som man ska satsa på, så är det barnen. Det är de som är förändringen”, säger Linnea.  Bild: Liselott Holm
    Delprojektledaren Linnea Sjöström tillsammans med Jasmina, ett av barnen som bor på Backengården. ”Om det är några som man ska satsa på, så är det barnen. Det är de som är förändringen”, säger Linnea.
  • Veckan innan påsk utrymdes husvagnslägret. Betongsuggor ska spärra infarten så att ingen kan ställa sin husvagn där igen. Bild: Liselott Holm
    Veckan innan påsk utrymdes husvagnslägret. Betongsuggor ska spärra infarten så att ingen kan ställa sin husvagn där igen.
  • Eva och hennes storebror Emil går på pedagogisk verksamhet två gånger i veckan, där de får öva på svenska ord och lära sig alfabetet. Den 15 maj stänger både härbärge och förskoleverksamheten. Bild: Liselott Holm
    Eva och hennes storebror Emil går på pedagogisk verksamhet två gånger i veckan, där de får öva på svenska ord och lära sig alfabetet. Den 15 maj stänger både härbärge och förskoleverksamheten.

Dörren stängs för EU-migranterna

Nu har de sista husvagnarna flyttat från EU-migranternas läger på ängen i Baggböle. Om några veckor stänger också härbärget och då har ett 40-tal boende inte längre tak över huvudet. Satsningarna ska i stället göras nere i Rumänien och Bulgarien.

– Titta, där kommer den sista killen, där går han. Nu är det inga fler kvar där, säger Jari Prosi, migrationssamordnare för Umeå pastorat, medan han rattar bilen på väg mot ängen där EU-migranterna har bott.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Den unga killen som är sist ut, har just lämnat det omdiskuterade husvagnslägret i Baggböle. När ETC Umeå besöker ängen står fyra, fem vagnar kvar i leran, medan ett par män med en traktor håller på att dra dem mot vägen, där de får invänta bortforsling. Svenska kyrkan ska nu städa upp på ängen, som ägs av Luleå stift, och därefter ska Trafikverket börja förbereda för Västra länken-bygget.

”Jag vet faktiskt inte var vi ska bo”

Redan i november förra året genomfördes en första flyttvända, då barnfamiljerna fick plats på Svenska kyrkans härbärge på Backengården. Ett 30-tal EU-migranter stannade kvar i husvagnarna, men veckan före påsk utrymdes lägret definitivt. Några av de som har bott på ängen har fått tillfälliga platser på härbärget. Tolv av husvagnarna får stå på EFS parkering ett hundratal meter bort fram till den 15 maj, sedan måste även de flyttas därifrån.

– Det här väcker blandade känslor. Många har bott en längre tid ute på ängen och det har blivit deras hem. Samtidigt är inte det ett värdigt boende i långa loppet, säger Jari Prosi medan vi tittar in i en av de slitna husvagnarna.

Men även härbärget på Backengården ska stänga. Det kontrakt som Umeå pastorat har tecknat med kommunen om att driva vinterhärbärge med tillhörande verksamhet går ut den 15 maj. Själva byggnaden ska säljas och några andra lokaler som är lämpliga för härbärge har inte pastoratet. Umeå kommun fattade redan för två år sedan beslut om att inte hålla någon kommunal uppställningsplats för husvagnar och kommunen har heller inte velat driva eget härbärge. 

Från mitten av maj har alltså EU-migranterna inte längre någon fast plats att bo på. Ett 30-tal har åkt tillbaka till Rumänien och Bulgarien, men andra stannar. Emil Calderar bor på härbärget och vill inte lämna Umeå. Han, liksom hans fru, har deltidsjobb, men månadsinkomsten är knapp och vad som ska hända i maj när de och barnen står utan bostad vet de inte.

– Jag vet faktiskt inte var vi ska bo när härbärget stänger – det är i gudarnas händer. Jag drömmer om ett hem, ett hus, ett vanligt jobb. I Rumänien har vi inget – only my grandfather, säger Emil.

Läs vidare på nästa sida: Ni är välkomna att flytta ut på gatan

Fakta

Umeå kommun ingick 2015 en överenskommelse med Umeå pastorat om stöd till utsatta EU-medborgare, efter beslut i kommunstyrelsens arbetsutskott. För finansiering har arbetsutskottet beviljat 1,65 miljoner kronor för perioden 1 februari 2015–15 maj 2017.

Överenskommelsen innebar att Umeå pastorat har stått som juridisk avtalspart, men genomförandet har gjorts med stöd av Samverkande ideella för utsatta migranter (SIFUM). Enligt överenskommelsen ska pastoratet hålla med härbärge, pedagogisk verksamhet för barn, samt stöttning till att hitta jobb.     

Källa: Umeå kommun.