Reportage.

2017-03-21 07:33
  • På internationella ­kvinnodagen ­arrangerade tre studenter­­ en yogakväll för att samla in pengar till Tjej­­gruppen, som ordnar träffar för nyanlända tjejer som vill lära sig simma och samtidigt träffa vänner och lära sig svenska. Bild: Emma Thorell Stårsta
    På internationella ­kvinnodagen ­arrangerade tre studenter­­ en yogakväll för att samla in pengar till Tjej­­gruppen, som ordnar träffar för nyanlända tjejer som vill lära sig simma och samtidigt träffa vänner och lära sig svenska.
  • Bild: Emma Thorell Stårsta
  • Hanna Huppunen och Frida Berg. Bild: Emma Thorell Stårsta
    Hanna Huppunen och Frida Berg.
  • Arrangören­ Viktoria Mellin. Bild: Emma Thorell Stårsta
    Arrangören­ Viktoria Mellin.

Föreläsning och yogaklass  om kvinnors rörelsefrihet

Att kunna röra på sin kropp som man vill kan kännas självklart, men det är det inte för alla. Den åttonde mars arrangerades en donationskväll med föreläsning och yogaklass där över 2 000 kronor samlades in till Tjejgruppen i Umeå.

Långa svarta yogamattor ligger i raka rader. På varje matta ligger en prydligt hopvikt filt. Runt om i rummet fladdrar lågorna från värmeljus och en efter en droppar deltagarna in. Alldeles nyss har de lyssnat på Greta Bladh, doktorand i genusvetenskap, som har berättat om hur synen på kvinnors kroppar länge har hindrat kvinnor från att röra på sig på samma villkor som män. Hon berättade om hur kvinnorna springer kortare sträckor än män i friidrotten och i fotbollens värld spelar kvinnorna med en storlek mindre på sin boll.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Vi kvinnor tar inte för givet att vi kan röra oss hur vi vill, säger Greta Bladh.

Lånar simglasögon av varandra

Det är den åttonde mars, en dag som hyllar kvinnor och firar systerskapet över hela världen. Och det är också därför som både yogaklassen och föreläsningen hålls. Det är tre studenter från Umeå som arrangerar det som en del i sin utbildning, samtidigt som de samlar in pengar till Tjejgruppen – en ideell verksamhet som drivs med stöd av Röda korsets ungdomsförbund och Rädda barnen. Varannan lördag hyr gruppen simhallen på Ersboda och välkomnar nyanlända tjejer dit för att de ska få träna på att simma och vara i vatten.

– Det är bara vi där då och det brukar vara väldigt mycket skratt och skoj, säger Frida Berg.

För många av tjejerna är det viktigt att det ska vara insynsskyddat och bara kvinnor med när de simmar. Eftersom Tjejgruppen drar för gardiner för fönstren och bara har kvinnlig personal på plats får tjejerna möjlighet att lära sig det som de behöver och kan därmed avlägga simprov så att de kan få godkänt i idrotten på skolan. Simningen ger dem också en naturlig mötesplats och de får chansen att både träffa vänner och prata svenska. 

Hanna Huppunen berättar att bara några få av tjejerna har egna simglasögon som de brukar skicka runt mellan varandra när de tränar på att dyka och simma under vatten. Därför vill de köpa simglasögon för pengarna som samlas in. De hoppas också att kunna köpa burkinis en dag.

– Vi har två burkinis som de kan låna, och några av tjejerna har egna. Men de är jättedyra, säger Frida Berg.

Skev bild av nyanlända

Viktoria Mellin är en av arrangörerna bakom eventet. När de hittade Tjejgruppen kändes det självklart att ge pengarna till dem eftersom de ger tjejer en möjlighet att få en aktiv fritid.

– Alla har inte den rätten att röra på sig, och vi kände att vi ville stärka deras initiativ, säger Viktoria Mellin.

För föreläsaren Greta Bladh var Tjejgruppen en av anledningarna till att hon ville vara med i eventet. Dels för att hon tycker att bilden av nyanlända är skev och oftast visar pojkar som spelar fotboll, medan tjejer sällan visas som aktiva. Dels för att hon tycker att det behöver skapas fler möjligheter för flickor att röra på sig på fritiden.

– Man måste veta att man kan. Det finns något att göra och jag får göra det.

Boosta sig själv för att sprida vidare

De svarta mattorna har fyllts och yogaläraren ber alla att komma fram och sätta sig i en halvcirkel runt henne. Hon börjar prata på samma tema som Greta Bladh, om att våga och kunna röra på sin kropp. Snart fylls rummet av djupa andetag, ben upp i luften och bakåtböjda ryggar. Efter en timma ligger alla på sina mattor igen och andas djupt ner i sina kroppar. De sista orden som sägs från yogaläraren är:

– Den främsta anledningen till att vi tar hand om oss själva är för att boosta oss själva. När vi tar hand om oss själva sprider vi det till andra.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter