Inrikes.

2017-06-22 17:00
Camilla Jonsson är en av de drivande personerna inom Folkinitiativet i Umeå vilka samlar namnunderskrifter för att få igenom en folkomröstning kring utförsäljningen av delar av allmännyttan.
Camilla Jonsson är en av de drivande personerna inom Folkinitiativet i Umeå vilka samlar namnunderskrifter för att få igenom en folkomröstning kring utförsäljningen av delar av allmännyttan.

Fortsatt kamp för allmännyttan: ”Känns väldigt odemokratiskt”

Efter en långdragen debatt i kommunfullmäktige röstades förslaget om att sälja ut 1 601 av Bostadens lägenheter igenom. 

”Umeå har inte alls lyssnat till sina medborgare”, säger Camilla Jonsson, aktiv inom Folkinitiativet.

45 röstade för försäljning, 16 för återremiss och fyra ledamöter var frånvarande när frågan om en utförsäljning av delar av allmännyttans lägenhetsbestånd var uppe i fullmäktige i måndags. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Läktaren var full av åhörare som väntade hela dagen på att ärendet skulle komma upp för diskussion. Inte förrän vid 16.30 var det dags och debatten, som pågick i flera timmar, kom att handla om ifall frågan hade behandlats på ett demokratisk sätt. 

”Jag känner mig totalt överkörd”

Vänsterpartiet, Arbetarpartiet, Feministiskt initiativ, Sverigedemokraterna och Miljöpartiet röstade för återremiss, men majoriteten fick igenom sitt förslag.

Camilla Jonsson är aktiv inom Folkinitiativet i Umeå som snabbt mobiliserade sig när planerna på försäljning av lägenheter på Carlshem och Mariehem blev kända. 

– Det känns väldigt odemokratiskt att politikerna inte kan ta några veckor eller månader för att höra vad folket vill. Jag känner mig totalt överkörd, vilket jag tror många gör. Vi ville ha mer tid för att alla medborgare skulle få veta vad som händer, säger hon.

”Det enda möjliga”

Malte Dahlberg fanns på plats i kommunfullmäktige under måndagen och har följt turerna ända sedan försäljningsplanerna avslöjades. Han är inte med i någon organiserad motståndsrörelse, utan är där som privatperson för att visa sitt missnöje. Han kallar Bostaden­ärendet för det största mörkandet genom tiderna i Umeå. 

– Det har förekommit mycket tvivelaktiga saker förut där folket blivit förda bakom ljuset, men det här är fruktansvärt, det som hänt. När jag fick veta var det ungefär samma känsla som att vakna upp och inse att Trump var vald i USA, säger han.

Malte Dahlberg förutsatte hela dagen att ärendet skulle gå till återremiss.

– Det är det enda möjliga, sade han.

Men så blev det alltså inte.

Ska besluta om folkomröstning

En överklagan kommer att skickas in av Folkinitiativet vilka också jobbar på att samla ihop de 9 854 namnunderskrifter som krävs för att kommunfullmäktige ska besluta om en folkomröstning i frågan ska ske. 

– Jag har aldrig stött på detta engagemang förut. Folk har kommit springande för att skriva på, fast vi är inte framme än. I måndagskväll hade vi 2 014 underskrifter, men vi har inte gett upp de olika alternativen vi har för att agera framöver. Först ska beslutet överklagas, säger Camilla Jonsson.

”Vems ärende är det man går?”

Hennes engagemang drivs av betydelsen av demokrati och för att, som hon uttrycker det, Umeå är en sådan bra och integrerad stad.

– Jag vet hur viktig allmännyttan är för människor som har svaga ekonomiska resurser att hävda sig mot privata hyresvärdar. De här är de sista billiga lägenheterna som finns, säger hon.

Hon menar att Heimstaden, som köper lägenheterna för dryga miljarden, gör ett klipp.

– På längre sikt är saken solklar. De värper ju guldägg genom att köpa de här områdena – till ett underpris dessutom. Om detta vore så bra för Umeå, varför behöver man då mörka förfarandet? Varför inte bara berätta? Argumentet att det fanns risk att Heimstaden skulle dra sig ur affären förstår jag inte – för vems ärende är det man går?

Detta har hänt

Den 9 juni läckte nyheten ut om att Umeå kommun och AB Bostaden planerar att sälja 1 600 allmännyttiga lägenheter. Detta till Umeås medborgares förvåning, och även ledande inom kommunstyrelsen och Bostadens styrelse. Ledamöter blev kallade till extra sammanträde utan att få ta del av ärendebeskrivningar eller förslag till beslut. De flesta kom alltså till mötena för att avhandla en miljardaffär utan att ha ett underlag – de fick i stället veta via media vad det skulle handla om. Miljöpartiet – som styr kommunen tillsammans med Socialdemokraterna – hade ingen aning om vad som var i görningen förrän på fredagen.

Syftet med försäljningen är att få loss pengar för att bygga fler bostäder för den växande skaran med äldre i Umeå. Köparen är Heimstaden.

Umeåbor som ställer sig kritiska till förfarandet kring hela beslutet om att sälja av lägenheter mobiliserade sig snabbt och startade bland annat Folkinitiativet i Umeå vars mål är att samla in 9 854 namnunderskrifter vilket krävs för att få till stånd en folkomröstning i frågan. 

Ett antal aktioner, demonstrationer och möten har hållits sedan nyheten blev känd. 

Under måndagen röstades förslaget om försäljning av lägenheterna igenom i kommunfullmäktige.