Inrikes.

2017-04-28 05:12
 • Börsen i Stockholm. Bild: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT
  Börsen i Stockholm.
 • Arne Müller, till vardags redaktör på SVT Västerbotten, har tagit som sin uppgift att skärskåda regionalpolitiska frågor.  Bild: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT
  Arne Müller, till vardags redaktör på SVT Västerbotten, har tagit som sin uppgift att skärskåda regionalpolitiska frågor. 
 • Stockholms central, Vindelfjällen, Umeå – och protesterna mot nedläggningen av BB i Sollefteå, ett framtidshopp enligt Arne Müller. Bilder: Fredrik Sandberg/TT, Henrik Montgomery/TT, Johan Gunséus/TT, Mats Andersson/TT
  Stockholms central, Vindelfjällen, Umeå – och protesterna mot nedläggningen av BB i Sollefteå, ett framtidshopp enligt Arne Müller.

”Förvånad över den problemfria bilden”

Det går inte att kombinera fri marknad med ambitionen att hela Sverige ska leva. Det hävdar journalisten och författaren Arne Müller i sin nya bok om urbaniseringen och dess konsekvenser. För att vända utvecklingen krävs politisk vilja och en vässad gräsrotsrörelse.  

Titeln på Arne Müllers färska bok är talande: Stockholm, städerna och resten. Det handlar om Sverige som ett kluvet land, om staden som frodas och om de landsändar som har gått i stå. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Jag ville titta på vad det är som driver processen att städerna, framför allt Stockholm, växer till synes utan nån slutpunkt. 

Arne Müller, som till vardags jobbar som redaktör på SVT Västerbotten, har tagit som sin uppgift att skärskåda regionalpolitiska frågor. I sina tidigare två böcker – Smutsiga miljarder: den svenska gruvboomens baksida och Norrlandsparadoxen – skriver Arne om gruvindustrins påverkan på miljön, och om hur de mångmiljardbelopp som satsas på gruvor och vindkraft i norra Sverige mest gynnar privata bolag istället för lokalbefolkningen. 

I den nya boken handlar det om den regionala utvecklingen som helhet. Det är nämligen inte bara Norrland som missgynnas, utan även andra områden – både innanför och utanför storstadsregionerna. 

Så varför fortsätter Stockholm att växa på bekostnad av resten av Sverige?

–  Det överordnade svaret är att det handlar om de mest grundläggande marknadsmekanismer som man kan tänka sig. De som har kapital att investera tittar på var det ger bäst avkastning, och då är det väldigt lätt att se att man får avkastning där det redan är mycket folk och en stor marknad. Är man nära en stor arbetsmarknad är det lätt att rekrytera. Det är också lättare att knyta ihop sig med andra företag. 

”Kapitalismen, dumbom”

It’s kapitalismen, stupid. Pengarna rullar till storstan. Arne Müller går i boken igenom olika variabler – var börsföretagen har sina huvudkontor, var banksektorn är tätast, var forsknings- och utvecklingsinsatserna görs, var riskkapitalet finns och var bygginvesteringarna görs. Särskilt siffrorna om riskkapital får även den mest härdade att höja på ögonbrynen – bara 3 procent av alla riskkapitalinvesteringar mellan 2008 och 2011 skedde i norra Sverige. Stockholm dominerar fullständigt med 55 procent. 

– Jag tycker att det är missvisande att ens tala om storstäderna. Idag är Stockholm i särklass när det gäller tillväxt – sedan kommer de två andra största städerna, och efter det kommer städer av Umeås storleksordning. Så fort man kommer bortom detta, så kommer man till regioner som inte längre kan vara säkra på att de kan hålla sin befolkning och sin utveckling. Det här speglar sig i en väldig stress hos lokala politiker som hela tiden försöker slå sig fram i den här rätt brutala utvecklingen.

Går detta att påverka?

– Jomen, det är klart att det går att påverka. Detta är lika lite som alla andra samhällsfrågor en naturlag, det finns flera lösningar på ekvationen.

Läs vidare på nästa sida: Politiska åtgärder