Inrikes.

2017-07-14 06:00
  • Antibiotikaresistens. Fredrik Almqvist är kemiprofessor vid Umeå universitet och har tillsammans med sina kollegor forskat fram ett sätt att avväpna bakterier som exempelvis orsakar urinvägsinfektion.  Bild: Johan Gunséus
    Antibiotikaresistens. Fredrik Almqvist är kemiprofessor vid Umeå universitet och har tillsammans med sina kollegor forskat fram ett sätt att avväpna bakterier som exempelvis orsakar urinvägsinfektion.

Fredrik vill klippa håren av de onda bakterierna

Genom att lyckas avväpna ondsinta bakterier kan Fredrik Almqvist med sin forskning komma att få stor betydelse för världsproblemet med antibiotikaresistens.

”Den mängd med antibiotika som läggs på att bota mindre farliga sjukdomar borde kunna sparas”, säger han.

Upptäckten av antibiotika revolu­tionerade sjukvården och har räddat många liv. Den är livsviktig i behandling av sjukdomar som cancer, blodförgiftning och inom kirurgi och transplantationer.

Den resistens som växer mot antibiotika är ett världsproblem. Eftersom medicinen används i en sådan stor utsträckning, även till icke livshotande sjukdomar, tappar den effekt vilket kan bli förödande.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Fredrik Almqvist är kemiprofessorn vid Umeå universitet som har prisats för sina upptäckter inom nya metoder att bekämpa bakteriella infektioner.

– Exempelvis så drar urinvägsinfektion och klamydia tonvis med klassisk antibiotika. Den borde kunna sparas. I stället gäller det att använda antibiotikan i rätt läge, som vid blodförgiftning då du har några timmar på dig att behandla. Då är det läge att sätta in ”atombomben”, säger Fredrik.

Avväpnar bakterierna

För att hitta alternativ behandling till de lite snällare sjukdomarna har Fredrik och hans medarbetare forskat fram ett sätt att avväpna de bakterier som gör skada, exempelvis vid en urinvägsinfektion. Han liknar det vid att raka av håret av dem.

– Urinblåsan blir en reservoar för bakterierna och för att kunna stanna kvar när vi kissar så bygger de snygga fjäderformade fibrer som liknar hår. Det är deras enda sätt att leva kvar i urinvägarna. Rakar man dem så klarar de sig inte.

Fredrik vill inte riktigt kalla den nya behandlingsmetoden för antibiotika, eftersom det ordet betyder att döda och stoppa tillväxt av bakterier. Här handlar det om en avväpningsmetod.

– Det här är vad som är viktigt med grundforskning. Det är aktuellt med ny antibiotika och alla väntar på att någon ska klura ut det problemet. Men vi måste också forska för att öka förståelsen och kunskapen om hur sjukdomar uppstår. Den tilllämpade forskningen är lika viktig. Nästa steg är det som samhället hoppas på – ett resultat.

Professorerna äger sina upptäckter

Trots larm om kris när det gäller antibiotikaresistens är Fredrik hoppfull. Hans forskning har gott och väl nått resultat. Denna variant av antibiotika han har tagit fram gör att vi inte behöver överanvända medicinen vid mindre allvarliga sjukdomar.

– Det kommer inte att gå åt skogen. Det är många bra grejer som händer, men i Sverige har vi lärarundantaget som gör att forskarna själva har ansvar att möjliggöra exploateringen av sina resultat. Det låter bra, men kan också vara begränsande eftersom det innebär stora kostnader att ta fram ett läkemedel.

Lärarundantaget som finns här innebär att professorer äger sina upptäckter vilket inte är fallet utomlands – där äger universitetet där professorerna jobbar upptäckterna. Fördelen med det sistnämnda är att det då finns ett helt maskineri som hjälper till att söka patent och starta samarbeten med läkemedelsindustrin, eller liknande, och få ut ny medicin på marknaden. I Sverige måste professorerna sköta allt sådant själva.

– Företagsinkubatorer har kommit till och här i Umeå har vi Umeå Biotech Incubator som har prisats. I det konceptet startade vi för några år sedan QureTech Bio. Ett start up-företag för att börja skydda våra upptäckter och ta patent och starta samarbeten.