Reportage.

2017-03-28 06:45
 • Handplockade prylar på display på Röda korset city Bild: Jonas Danielsson
  Handplockade prylar på display på Röda korset city
 • Loppis är ett sätt att slippa klimatångest, men tyvärr inte beslutsångest. Bild: Jonas Danielsson
  Loppis är ett sätt att slippa klimatångest, men tyvärr inte beslutsångest.
 • På Rebuy finns det där berömda ”allt!”. Bild: Jonas Danielsson
  På Rebuy finns det där berömda ”allt!”.
 • Mycket teak och annat hippt på Pryl 1900. Bild: Jonas Danielsson
  Mycket teak och annat hippt på Pryl 1900.
 • Den klassiska skivbacken. Bild: Jonas Danielsson
  Den klassiska skivbacken.

Hitta loppan i Umeå

Under de senaste tio åren har klädkonsumtionen i Sverige ökat med 25 procent. En ohållbar utveckling om vi ska tänka på växthusgaser och klimatförändringar. Just det är en av anledningarna till varför många väljer att handla allt mer second hand och retrotrenden tycks bara växa sig starkare. Inför den stundande uppdateringen av vårgarderoben har ETC Umeå botaniserat bland Umeås loppisar och presenterar stolt en händig liten guide som kan återbrukas hur många gånger som helst.

Centrala Umeå


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Backmans antik & interiör

Västra Esplanaden 6

070-4718794

En av Umeås äldsta second hand-butiker. Här ligger fokus på antika och udda föremål som förvisso kanske kostar en del men också i princip garanterar att du är ensam om just ditt loppisfynd. Kunnigt och trevligt bemötande är så klart ett plus och längst in huserar också det betydligt nyare tillskottet ”Jonna Maria antik & kuriosa”. Öppettiderna varierar lite mellan veckorna men butiken har oftast öppet eftermiddagar.

Kärnhusets café & loppis

Dunkersgatan 1

090-77 35 90

På övervåningen i Kärnhuset nära viadukten mot Ersboda finns ett av Umeås senaste tillskott på loppismarknaden. Här finns mest hushållsvaror och billiga kläder till barnen. Det kan kännas lite hemligt att besöka Kärnhuset – ungefär som att gå in i någons hem. Väl därinne är det bara att vika av och ta trappan upp för att sedan ta med fynden ner och betala tillsammans med kanske en kopp kaffe i kaféet. Bra öppettider redan från morgonen!

Pryl 1900

Kungsgatan 92

070-448 51 43

En av Umeås finaste butiker oavsett om vi pratar second hand eller andra inredningsbutiker. Fokus ligger på mitten av 1900-talet och det är stans absoluta ställe att besöka för den som har snöat in på teakmöbler eller plastdetaljer. Trevlig personal som kan sin sak vilket gör ”Pryl 1900” till ett givet häng för vintagenörden, men kanske inte så mycket för den som vill loppisfynda. Här vet man vad saker är värda. Öppet mestadels eftermiddagar.

Röda korset city

Rådhusesplanaden 10–12

090-205 96 00

Röda korsets citybutik är den mer exklusiva delen av Röda korsets loppisverksamhet i Umeå. Här är sortimentet noga utvalt och det känns mer som en lyxigare vintagebutik än den stora loppisen ute på Mariedal. Det gör också att det där riktiga loppisfyndet uteblir men chansen att du hittar något rätt unikt är stor. Att vinsten går till stöd- och hjälpverksamheter i Umeå är så klart riktigt bra.

Läs vidare på nästa sida: Utanför stadskärnan