Inrikes.

2017-09-29 12:00
 • Bild: Britta Söderberg
 • Ungdomsassistenten Ludwig Franzén jobbar med Hamnmagasinets satsning Ung på Pride. Bild: Britta Söderberg
  Ungdomsassistenten Ludwig Franzén jobbar med Hamnmagasinets satsning Ung på Pride. 
 • Anna Valverius, projektledare för Pridefestivalen, hoppas på mycket glädje och kärlek i årets festival. Bild: Britta Söderberg
  Anna Valverius, projektledare för Pridefestivalen, hoppas på mycket glädje och kärlek i årets festival.
 • Hamnmagasinet arrangerar regnbågs­pyssel under hela veckan. Bild: Britta Söderberg
  Hamnmagasinet arrangerar regnbågs­pyssel under hela veckan.

”I år har vi bestämt oss för att slå på stort”

Stora mängder glitter, glädje och kärlek. Och extra mycket ungdomar. Det är vad arrangörerna hoppas på inför helgens Pridefestival.

Det är tisdag innan Pridefestivalen och på Hamnmagasinet har firandet redan smygstartat. Tisdag och torsdagar är alltid dedikerade till konst och skapande här, men just i kväll är hela skaparverkstaden täckt i prideflaggor, pins och färgglada origamisvanar. Och en massa glitter.

Under ett regnbågsfärgat kaninhuvud hittar jag ungdomsassistenten Ludwig Franzén, som är i full färd med att stryka ett sista lager glitter över en regnbågsformad pin.  Han är en av de som jobbar med Hamnmagasinets satsning Ung på Pride.
– I år har vi verkligen bestämt oss för att slå på stort, berättar han.


KOM TILL BOKMASSAN !

ETC och Leopard arrangerar 29 och 30 september Bokmassan (Heden, Göteborg). Massa författare, massa böcker – och inga högerextremister. All information: ETC.se/Bokmassan


Regnbågsfamiljeträff

Förutom skaparkvällarna med Pridetema tisdag och torsdag så har Hamnmagasinet också bland annat organiserat en temakväll på fredag med spoken word-poesi, dansuppvisningar och pyssel och en regnbågsfamiljeträff i samarbete med RFSL innan paraden på lördag.

– En av Hamnmagasinets funktioner är att vara en plats där alla kan känna sig trygga och välkomna. Och utifrån den synvinkeln så känns det ju extra intressant att försöka göra någonting för människor som inte anses passa in i det vanliga facket, säger Ludwig Franzén.

Projektledare

Även Anna Valverius som är anställd av Queerförvaltningen som projektledare för årets Pridefestival ser positivt på samarbetet med Hamnmagasinet:

– Det är så himla lätt i den här typen av rörelse att fokusera på vuxna för att det är där problemen hörs tydligast och pratas allra högst om. Så i år har vi verkligen tänkt på att vi vill att ungdomar ska känna sig inkluderade och välkomna. Och här på Hamnmagasinet jobbar de ju med ungdomar nästan 24/7.

Ungdomsfokus är något som förvisso inte är nytt för Umepride, men det har aldrig tidigare satsats så stort på just den gruppen. Vidareutveckling och fördjupning av tidigare teman är något som är genomgående för hela årets program. Många programpunkter kommer alltså att kunna kännas igen från tidigare men i år har man satsat på att verkligen djupdyka i dessa ämnen.

– Ett exempel är att vi har en föreläsning om islam och hbtq på årets program. Vi har haft religion tidigare men inte just islam så det känns jättekul. Sedan har vi en föreläsning om att det håller på att växa fram ett community kring bisexualitet i Umeå och där är det samma sak – bisexualitet har tidigare funnits med på programmet men inte med fokus på ett lokalt community, säger Anna Valverius.

Alla ska känna sig välkomna

Och även om Pridefestivalen har en tydlig målgrupp så är det viktigt för Anna Valverius att alla ska känna sig välkomna att delta i firandet:
– Hbtq-personer och deras anhöriga är vår största målgrupp men vi vill nå ut till alla typer av människor och sprida både kunskap och kärlek.

Både Ludwig Franzéns och Anna Valverius engagemang i Pridefestivalen bottnar i en vilja att göra världen till en mer tolerant och kärleksfull plats. För Ludwig Franzén så handlar det om att bestämma sig för om man vill vara en människa – eller ett monster.

– Om man ser att det är något som är fel med världen så kan man antingen göra något eller låta bli. Om man låter bli så är det ju som att godkänna att det ser ut så. Så i stället så försöker vi att göra någonting. Sedan är det ju det där med värdegrund och att försöka att vara en människa och inte ett monster. Att motverka orättvisor, fördomar och rädsla. Och jobba för kärleken. Det känns väl så rimligt som något, säger han.

Och Anna Valverius hoppas att fler personer än någonsin kommer att dyka upp och visa kärlek och nyfikenhet under årets festival, då besökarsiffrorna har ökat stadigt de senaste fem åren. Hon menar till och med att Umepride kan räknas som en av de största Pridefestivalerna i landet, om man ser till antalet deltagare i relation till stadens storlek.

– Förra året så var vi ungefär 2 000 i paraden och om man ska räkna ut det per capita så är det ett ganska stort firande. Och det tycker jag är ganska speciellt att Pride är så stort i Umeå som faktiskt är något av en medelstor svensk studentstad, säger hon.

I helgen planerar Nordiska motståndsrörelsen en stor demonstration i Göteborg och förra helgen gick samma grupp till attack mot Prideparaden i Falun. Är ni oroliga för att något kan hända här i Umeå?
– Vi har en beredskapsplan och har pratat med polisen, men det jag hoppas på är att festivalen går i samma anda som det har varit tidigare i Umeå. En helg där det är många fina möten mellan människor. Det har alltid varit lugnt och städat, mycket glädje och mycket kärlek och jag hoppas att det blir så i år också, säger Anna Valverius.    

• Arrangör Umepride:
Queerförvaltningen (i samarbete med bland annat Hamnmagasinet)

• Datum:
29/9–1/10 pågår det huvudsakliga firandet, men en del aktiviteter sker även innan och efter, se programmet

• Tid för paraden:
Klockan 13–15 på lördag. Samling i Döbelns Park.

• Program:
Kan laddas ner från queerforvaltningen.se.