Reportage.

2017-06-14 06:00
 • Sågverket står numera stilla men om ­kvällarna kan man se ungdomarna i ­Dorotea klättra på taken. Bild: Daniel Nord
  Sågverket står numera stilla men om ­kvällarna kan man se ungdomarna i ­Dorotea klättra på taken. 
 • Slitna vägar slits mer av tunga lastbilar som fraktar timmer igenom Dorotea dagar och kvällar.
  Slitna vägar slits mer av tunga lastbilar som fraktar timmer igenom Dorotea dagar och kvällar.
 • Forskarna Elin Kvist, sociolog, och Johanna Overud, historiker, forskar båda vid Umeå universitet på kvinnors försörjningsstrategier i glesbygd och skiftet från statligt styre till eget företagande.
  Forskarna Elin Kvist, sociolog, och Johanna Overud, historiker, forskar båda vid Umeå universitet på kvinnors försörjningsstrategier i glesbygd och skiftet från statligt styre till eget företagande.
 • ”Vi lyckades med utmaningen att bemanna ambulansen här i Dorotea. Det riskerar att försvinna nu när landstinget trasar sönder vårt företag”, säger Jörgen Selin, delägare av Ambulanssjukvården i Dorotea AB.
  ”Vi lyckades med utmaningen att bemanna ambulansen här i Dorotea. Det riskerar att försvinna nu när landstinget trasar sönder vårt företag”, säger Jörgen Selin, delägare av Ambulanssjukvården i Dorotea AB.
 • ”Man måste vara mångsidig och vilja jobba med människor. Kunderna är allt. Då finns inte plats för dåliga dagar”, säger Camilla Appelqvist, som driver Appelqvist ­Servicecenter med maken.
  ”Man måste vara mångsidig och vilja jobba med människor. Kunderna är allt. Då finns inte plats för dåliga dagar”, säger Camilla Appelqvist, som driver Appelqvist ­Servicecenter med maken.

I Dorotea får man skapa sin egen arbetsmarknad

Upphandlingar på långdistans

Han har jobbat nattpasset, en lugn natt, men är trött och nedslagen. Trots att deras bud var lägst förlorade det lokala företaget nyligen upphandlingen mot ett större bolag med säte i Norrköping.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Efter 15 års verksamhet måste vi nu förbereda oss för att lägga ned.

Landstinget menar att Doroteaföretaget föll på kravet om att ha en konkret plan för kompetensutbildning. Jörgen Selin suckar. Planen för kompetensutbildningen ska vara konkret, men det står inte hur detaljrik den ska vara, säger han.

– Vi hade en plan. Hade landstinget velat hade de kunnat ta kontakt med oss, bett oss komplettera vårt förslag, och sparat många miljoner.

– Om kommuner och landsting bestämmer sig för att det viktigaste är att vara proffs på anbud så har inte småföretagen samma chanser.

För Jörgen är inte den svåra frågan om han kan få jobb hos bolaget som ska ta över ambulanssjukvården. Frågan är om han ska finnas till för landstinget med all sin kompetens, efter vad han ser som ett stort svek.

– Hela mitt vuxna liv har jag jobbat­ med sjukvård. Om valmöjligheterna fanns skulle jag nog byta yrke, men i den delen av Sverige som vi bor i är det inte så enkelt.

Han är glad över stödet som har vällt fram för ambulansen från folk­rörelsen Doroteaupproret. Listor har fyllts med namn som vill se ­ambulansverksamheten i fortsatt regi av Jörgen och hans kollegor.

– Känns som ett facit på jobbet vi har gjort. Det är styrkan i Dorotea, att det finns kämparglöd. Utan den blir vi bara överkörda, säger Jörgen Selin.

Livskvalité viktigare än shopping

Det finns många bilder som en yttre betraktare kan ta med sig från platser som Dorotea. En kanske romantiserad överlevnadskamp. Ett fint farväl till bygder i upplösning. Eller som butiksägaren Camilla ­Appelqvist oftast stöter på:

– ”Vad gör man i Dorotea egentligen?” Man jobbar och lever sitt liv. Vart man än bor så gör man ju inte så mycket egentligen. Då är livskvalitén viktigare än hur mycket det går att shoppa, säger Camilla Appelqvist.

För att avsluta med något slags svar på frågan om hur man som inlandsbo kan försörja sig, säger sociologen Elin Kvist:

– Ha koll på pengarna, följ dem. Fråga vem i samhället som får pengar och varför.

Men svaret på dessa frågor kan leda till mer än bara förslag på försörjning. Det kan även få en att börja ifrågasätta vissa ojämlikheter mellan stad och land.