Reportage.

2017-02-07 09:33
 • Pyhäjoki är splittrat. Misstänksamheten människor emellan är stor, liksom mellan kärnkraftsmotståndarna och makten. Bild: Fennovoima
  Pyhäjoki är splittrat. Misstänksamheten människor emellan är stor, liksom mellan kärnkraftsmotståndarna och makten. 
 • Det planerade kärnkraftverket har beskrivits som ett naturvänligt framtidsprojekt av bolaget Fennovoima och företrädare för den finska regeringen. Bild: Fennovoima
  Det planerade kärnkraftverket har beskrivits som ett naturvänligt framtidsprojekt av bolaget Fennovoima och företrädare för den finska regeringen. 
 • Fennovoimas förberedelser vid Hanhikivi-området, nära Pyhäjoki, är i full gång. Men det finns ännu inget bygglov för själva kärnkraftverket – det kommer den finska regeringen att besluta om i år eller under 2018.
  Fennovoimas förberedelser vid Hanhikivi-området, nära Pyhäjoki, är i full gång. Men det finns ännu inget bygglov för själva kärnkraftverket – det kommer den finska regeringen att besluta om i år eller under 2018.

Kärnkraftverket delar finska Pyhäjoki

På andra sidan Bottenviken har det finsk-ryska företaget Fennovoima påbörjat bygget av ett kärnkraftverk. ETC Umeå besökte den lilla orten Pyhäjoki och fann ett delat samhälle. 

Det planerade kärnkraftverket har beskrivits som ett naturvänligt framtidsprojekt av bolaget Fennovoima och företrädare för den finska regeringen. Men motståndarna till kärnkraftverket menar att projektet kommer att leda till uppvärmning av havsvattnet och skada växt- och djurlivet. Det är en infekterad konflikt som har lett till våld, hot och splittring.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Hanhikivi-området, där kärnkraftverket nu förbereds, är delvis ett naturskyddsområde och anses vara unikt på grund av landhöjningen. Turismen och intresset för regionen har historiskt varit gott. Men trots Natura 2000-skyddet valdes området Hanhikivi till platsen för ett nytt kärnkraftverk. På Fennovoimas hemsida finns en informationsfilm med bilder på vackra landskap med betande kor och cyklande barn bland grönskande träd. I filmen beskrivs den lilla orten Pyhäjoki nära kraftsverksbygget som ett samhälle som har varit i kris, men som räddats av kärnkraftsprojektet. Enligt Fennovoima är lokalborna nyfikna och positiva i sin inställning. 

– Folkets röst har hörts regelbundet under projektets lopp. Kommunfullmäktige som representerar invånarna i Pyhäjoki har gett utlåtanden flera gånger vid projektets olika skeden, säger Jussi Vuoti, kommunikatör på Fennovoima. 

Men kritiker av projektet håller inte med om den beskrivningen. De har i stället noterat att vissa ministrar har egna intressen i att projektet blir av. 

– Kärnkraftverksprojektet är ett elitprojekt. Tre av våra finska ministrar är ägare och delägare i bolag som är inblandade i kommersen kring kärnkraft – som handel med uran och transportföretag. Ministrarna har fått en egen benämning: de tre essen, berättar Taina Mäntykenttä, som är kärnkraftmotståndare och som bor i området. 

100 000 år – en lång tid

Säkerheten i hanteringen av det radioaktiva materialet beskrivs av Fennovoima som hög. Kraftverket ska stå emot alla möjliga typer av väder och naturkatastrofer – till och med en ”direktkollision med ett passagerarflygplan”. Men farhågorna inför ett ryskt inflytande tas inte i beaktande, menar kärnkraftsmotståndarna. Fennovoima ägs nämligen till en dryg tredjedel av det ryska statliga bolaget Rosatom.

– Att kärnkraftsavfall används till att göra kärnvapen borde väl de flesta känna till vid det här laget, säger Taina Mäntykenttä. 

Slutförvaringen av det radioaktiva avfallet ska enligt befintlig plan inledas år 2090. Vid det laget lever med obefintlig sannolikhet någon nu inblandad. Ansvaret ska alltså läggas på kommande generationer – ett förvar som ska vara hållbart i 10 000–100 000 år. Detta faktum bekymrar vissa. 

– Hur kan man veta vem som styr över Finland 2090? Det finns ingen demokrati när det gäller sådana här saker. Vi har bett att få folkomrösta om det här fyra gånger. Men det blir inga omröstningar. Men man kan förstöra naturen och ta människors hem, men folket får inte tycka till, säger Taina Mäntykenttä. 

Enligt Fennovoima kommer regionen att blomstra under kommande decennier tack vare projektet.

– Turism? Vem vill komma och titta på ett kärnkraftverk? frågar sig Saila Kleine, en annan aktivist boende i Pyhäjoki. 

Uppgivet och trött

Flera av aktivisterna som jag talar med beskriver sig som utbrända och besvikna. Inget de gör verkar få effekt, makthavarna och storbolagen gör som de vill ändå. Även Saila utstrålar det typiska uppgivna uttrycket hos någon som har insett att spelet är förlorat och att det inte finns något att göra.

Men kärnkraftsbolaget menar att man har tagit erforderlig hänsyn, och att platsen är noggrant utvald.

– Mycket viktigt var den höga kvaliteten på berggrunden i Pyhäjoki. Området hade ingen fast bosättning. Uddens flora, fauna och skyddsobjekt har noga kartlagts och tas i beaktande vid planering av byggnader, vägar och kraftlinjer. Områdets stränder hålls så orörda som möjligt, säger Jussi Vuoti, kommunikatör på Fennovoima. 

Att området inte har någon fast befolkning motsägs av det faktum att det första kärnkraftsbolaget fick ta itu med var en omfattande kampanj för att köpa loss stugor, gårdar och privatområden. Till slut gav många boende upp och sålde sina tomter. De största markägarna fick bäst betalt och sålde först. Sedan övertalades de övriga genom påtryckning och till slut tvång.

– De hade levat hela sina liv på udden, men till sist var de tvungna att sälja. De sista köptes upp av Fennovoima förra året. Om vi ville bygga på vår egen mark så måste vi ha tillstånd. Det gick inte, vi fick inga tillstånd. Fennovoima fick tillstånd direkt, berättar Taina Mäntykenttä. 

Läs vidare på nästa sida: Känslig miljö

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Fakta

Fennovoima är ett finländskt energibolag som planerar att bygga ett kärnkraftverk i Pyhäjoki i Norra Österbotten. 

Fennovoima har två ägare, Voimaoskeyhtiö SF och RAOS Voima. Voimaosakeyhtiö SF har en bred ägarbas – bland ägarna kan nämnas Outokumpu, SSAB och Uleåborgs stad. RAOS Voima är ett dotterbolag till ryska Rosatom.  

Rysslands helstatliga kärnvapen- och kärnenergikoncern, Ros-atom, kommer att bygga reaktorn och leverera anläggningen. De är med sina 34 procent företaget Fennovoimas största enskilda aktieägare.

Källor: Svenska YLE, Wikipedia och Fennovoima