Inrikes.

2017-05-19 07:27
Alejandro Caviedes är ordförande för Kommunal och säger att en friskvårdstimme inte är en prioriterad fråga.  Bild: Anders Boström
Alejandro Caviedes är ordförande för Kommunal och säger att en friskvårdstimme inte är en prioriterad fråga. 

Kommunal: Våra medlemmar prioriterar inte friskvårdstimme

Friskvårdstimmen har vänt upp och ned på det mesta i Umeåpolitiken. Det är Moderaterna som har väckt frågan och de får stöd av Vänsterpartiet. Socialdemokraterna är emot och facket, Kommunal, slår på stora trumman när de säger: ”Ett skitförslag”.

Det är Alejandro Caviedes, ordförande för Kommunal i Umeå, som citeras. Caviedes, som också är ledande S–politiker i landstinget, är upprörd över förslaget att hans medlemmar skulle få en friskvårdstimme. Han menar att ett genomförande skulle få ”förödande konsekvenser”.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Hur kan facket vara emot en friskvårdstimme?

– Friskvård är bra, men förslaget kommer att leda till ojämlikhet. Chefer och tjänstemän kommer att få träna, medan våra medlemmar får betala det med sämre arbetsmiljö och fler delade turer.

Han förklarar att jobbet för många är stenhårt schemalagt inom till exempel hemtjänsten, samt för personliga assistenter och nattarbetare inom äldrevård. Matrasten, berättar han, är för vissa bortförhandlad. Man får ta en macka i farten. Alejandro Caviedes säger att han har daglig kontakt med sina medlemmar, närmare 3 000 i kommunen, och att de efterlyser mer lön, färre delade turer och mindre stress.

– Ingen har frågat efter en friskvårdstimme. Det är inte prioriterat. Det finns mängder av bättre åtgärder om man vill satsa på Kommunals medlemmar, säger Alejandro Caviedes.

”Så jävla naiva”

Han är också kritisk mot Vänsterpartiet som stödjer det.

– Hur kan Vänstern vara så jävla naiva att de köper det? De har suttit på sitt kansli och funderat när de i stället borde ha ringt oss. Men det gjorde de inte.

Vänsterpartiets gruppledare Ulrika Edman är inte imponerad av Alejandro Caviedes uttalande:

– Han för fram retorik utan trovärdighet.

Hon säger att Vänsterpartiets absolut viktigaste krav i diskussionerna har varit att det ska omfatta all personal, inklusive schemalagd personal.

– Det här är inte första prioritet för schysstare arbetsvillkor, men det är ett steg framåt.

Att Vänsterpartiet inte har förankrat med Kommunals medlemmar, har Edman en förklaring till.

– När förslaget kom så ville vi i kommunstyrelsen höra med facket först. Men då sade Socialdemokraterna nej, att det kunde beslutas utan att fråga facket. Det mötet var inte Caviedes med på.

Ulrika Edman förstår att Kommunals medlemmar vill ha en friskvårdstimme.

– Debatten visar faktiskt hur taskiga villkor det är när man inte ens kan gå ifrån en timme i veckan.

Umeå tog bort friskvårdstimmen under 2010 och ersatte det med subventionerade träningskort. Sedan dess har sjuktalet ökat till sju procent. Kostnaden för detta är enligt motionen mellan 210 och 220 miljoner kronor, varav hälften i direkta kostnader och hälften för störningar, sämre kvalitet och förseningar. Vikariekostnaden – om förslaget skulle införas – är beräknad till 75 miljoner kronor.

– Med en friskvårdstimme uppmuntrar vi personalen att träna och det vinner alla på. De kommunala bolagen som har friskvårdstimmen har lägre sjuktal. Vi vill att alla ska få möjlighet att träna på arbetstid. Det är en del av att vara en modern kommun, menar Anders Ågren (M).