Inrikes.

2017-01-27 05:20
  • Jimmie Åkessons planerade möte på Väven har väckt starka känslor. Nu planerar flera föreningar att de tillsammans ska gå ihop i en manifestation. Jimmy Thorsell, Nicklas Bohman, Viktor Mattsson och Linda Noreen har börjat samordna protesterna. Bilder: Liselott Holm/TT
    Jimmie Åkessons planerade möte på Väven har väckt starka känslor. Nu planerar flera föreningar att de tillsammans ska gå ihop i en manifestation. Jimmy Thorsell, Nicklas Bohman, Viktor Mattsson och Linda Noreen har börjat samordna protesterna.
  • Bilder: Liselott Holm/TT
  • Bilder: Liselott Holm/TT

Kulturarbetare protesterar mot Åkesson på Väven

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kommer på besök till Umeå i februari. Han ska hålla sitt öppna möte på kulturhuset Väven – något som har väckt ilska hos både anställda och fria kulturarbetare. Vävens ledning har erbjudit SD en annan lokal, men SD har tackat nej. Nu samlar sig kulturarbetarna för protester: "Det här är en extrem provokation"

Det var i måndags i förra veckan som en av de anställda på kulturhuset Väven av en slump fick reda på att Sverigedemokraterna hade bokat en sal i huset den 16 februari. Bokningen avser partiledaren Jimmie Åkesson, som stannar till i Umeå under sin Sverigeturné. I Väven kommer han och partiet att hålla ett öppet möte, med bland annat tal till åhörarna. Den anställda – som vill vara anonym – berättar för ETC Umeå att hen blev mycket illa berörd.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Jag kände omedelbart att jag inte vill jobba under det mötet. Det blev ett väldigt snack i min grupp – vi var flera som sade ”jag tänker inte jobba den kvällen”. Det finns många med utländsk bakgrund i gruppen och du kan ju tänka dig hur det till exempel skulle kännas att gå runt och servera sverigedemokrater som inte ens vill ha människor med utländsk härkomst i Sverige.

”Ett svårt beslut”

Väven-medarbetaren fick veta att det har varit ”ett svårt beslut” för de ansvariga att tacka ja till Sverigedemokraternas bokning, men att Väven ska vara till för alla.

– Jag förstår det argumentet, men det här är ett kulturhus och Jimmie Åkesson ska inte hålla i något kulturarrangemang. Han kan ha sitt möte i Stadshuset bland politikerna i stället.

När det blev känt att Jimmie Åkesson hade bokat lokal på Umeås kulturhus spred sig snabbt protesterna. Just nu samlar sig Umeås kulturliv för att markera sitt missnöje med besöket. Planen är att genomföra en manifestation i samband med besöket, eventuellt en demonstration, definitivt ett kulturarrangemang. Viktor Mattsson, musiker i Höstorkestern, är en av samordnarna: 

– Det här är en extrem provokation. Det känns som ett sätt för SD att försöka ta mark i Umeå som är en känd antirasistisk stad, med stort kulturintresse. Men det här arrangemanget är också ett dråpslag mot Väven – nu kommer huset att tappa all trovärdighet gentemot kulturarbetarna. Det är fel att SD ska få uppträda på en kulturscen.

Linda Noreen jobbar som ansvarig för program och pedagogik på Kvinnohistoriskt museum i Väven. Hon är också upprörd över bokningen. 

– Vi har jobbat på olika sätt i Väven med satsningar och utställningar för att asylsökande ska känna sig hemma här. Då tycker inte jag att vi också ska har arrangemang med grupper som inte står för allas lika värde.

Artister har reagerat

Men det är inte bara anställda och fria kulturarbetare som har reagerat. Enligt uppgifter till ETC Umeå har artister som redan är inbokade för arrangemang under våren uttryckt stor skepsis till att uppträda på en scen som också släpper in Jimmie Åkesson. Tanken på avhopp oroar Lars Sahlin, biträdande kulturchef i Umeå.

–  Jag tror att det är många aktörer som avvaktar utgången på det här. Det är klart att det vore olyckligt om vi får någon massflykt från inplanerade arrangemang.

Lars Sahlin säger att han inte ser några möjligheter att avboka Åkesson från lokalen, eftersom det är en offentlig lokal och det inte finns några begränsningar i regelverket när det gäller vilka som får hyra den. För att försöka lösa problemet har Vävens ledning i stället erbjudit SD en möteslokal i gamla biblioteket. Det har dock partiet tackat nej till, med motiveringen att den lokalen är för liten och att man förväntar sig en stor publik när partiledaren kommer.

– Vi tyckte ju att det hade varit en lösning som både klarade objektivitetsprincipen och som inte kunde uppfattas som att vi tystade ett politiskt parti. Det hade varit smidigt om de hade accepterat ett byte, säger en något trängd Lars Sahlin.

Ledningen höll ett möte

Under onsdagen höll ledningsgruppen för Umeå kommun kultur ett möte för att diskutera frågan. Ledningen kom där fram till att man i rollen som myndighet måste tillåta att SD:s möte äger rum i Väven.

Nu kommer det alltså att bli någon form av motarrangemang, berättar Viktor Mattsson från kulturarbetarnas samordningsgrupp. Arrangemanget stöds också av föreningar som ABF Umeåregionen, Refugees welcome Umeå och Ingen människa är illegal Umeå.

– Det kommer att bli en helkväll med kultur i förhoppningsvis så många former som möjligt. Det känns enormt betryggande att se vilken kraft som kulturen har.