Inrikes.

2017-06-16 06:00
 • Ett 70-tal personer demonstrerade utanför politikernas möten under måndagen. Bild: Liselott Holm
  Ett 70-tal personer demonstrerade utanför politikernas möten under måndagen. 
 • Byggnadsnämndens ordförande Mikael Berglund (S) fick sig en avhyvling av demonstranterna innan han gick in till kommunstyrelsens möte. Bild: Liselott Holm
  Byggnadsnämndens ordförande Mikael Berglund (S) fick sig en avhyvling av demonstranterna innan han gick in till kommunstyrelsens möte.
 • 1 600 av Bostadens hyresrätter på Mariehem och Carlshem ska säljas. Av dem är drygt 490 studentrum i korridor. På Mariehemsvägen finns en del av dem. Bild: Liselott Holm
  1 600 av Bostadens hyresrätter på Mariehem och Carlshem ska säljas. Av dem är drygt 490 studentrum i korridor. På Mariehemsvägen finns en del av dem. 

Protester när S svängde om allmännyttan

Utförsäljningen av allmännyttans lägenheter väcker starka protester. Nu samlar gruppen ”Folkinitiativet mot utförsäljning” in namn för att få till stånd en folkomröstning. Men Socialdemokraterna försvarar sin helomvändning om utförsäljning.

– Jag tror att det blir bra. Det är aldrig roligt att sälja så här, men det kommer att bli bra, säger kommunalrådet Margareta Rönngren (S) trosvisst efter det extrainsatta kommunstyrelsemötet under måndagsmorgonen. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Margareta Rönngren och andra toppolitiker i Umeå hade en intensiv dag under måndagen. Tidigt på förmiddagen samlades styrelsen i det kommunala bostadsbolaget AB Bostaden för ett extrainsatt möte. Några timmar senare var det dags för kommunstyrelsens sammanträde. Frågan som behandlades var kontroversiell: en utförsäljning av 1 600 allmännyttiga lägenheter på Carlshem och Mariehem, till ett värde av 1,1 miljarder kronor. Miljöpartiet och Vänsterpartiet röstade emot, medan den borgerliga alliansen tillsammans med Socialdemokraterna röstade för. Fyra röster mot elva. Ärendet ska nu avgöras i kommunfullmäktige på måndag den 19 juni. 

”Processen har inte gått rätt till”

Syftet med försäljningen är att få loss pengar för att bygga fler bostäder för den växande skaran med äldre i Umeå. Den tilltänkta köparen är Heimstaden. Enligt bolagets vd Patrik Hall är köpet en långsiktig investering och några hyreshöjningar kommer inte att ske i samband med ägarbytet. Men utförsäljningen och den politiska processen har fått många att reagera – både utanför och innanför kommunpolitikens skrank. Under måndagen samlades ett 70-tal Umebor vid politikernas möten för att protestera mot beslutet.

– Det här kom väldigt snabbt. Vad man än tycker i själva sakfrågan, så är det många som känner att processen inte har gått rätt till, säger Anton Karlsson, en av initiativtagarna till Folkinitiativ för folkomröstning om utförsäljningarna av allmännyttan i Umeå.

Det var i förra veckan som nyheten läckte ut. Under fredagskvällen skickade Vänsterpartiet ut ett pressmeddelande om att de misstänkte att något var i görningen, och något senare kunde VK släppa nyheten om att lägenheterna skulle säljas. Det var inte bara Umeås medborgare som blev tagna på sängen. De ledande i kommunstyrelsen och Bostadens styrelse hade kallat ledamöterna till extra sammanträden, men utan att skicka med ärendebeskrivningar eller förslag till beslut. De flesta kom alltså till mötena för att avhandla en miljardaffär utan att ha ett underlag – de fick i stället veta via media vad det skulle handla om. Miljöpartiet – som styr kommunen tillsammans med Socialdemokraterna – hade inte en susning före fredagen.  

– Detta sätt att arbeta är under all kritik. Umeå kommun borde i stället verka för transparens, menar Gabriel Farrysson (MP), ledamot i kommunstyrelsen.

”Tycker inte slutna processen är konstig”

Efter att den planerade försäljningen hade blivit känd bland Umeborna bildades snabbt en aktionsgrupp. Anton Karlsson och Camilla Jonsson håller i planeringen för en folkomröstning och kommer att kalla till öppna informationsmöten i nästa vecka. Planen är att under sommaren och hösten samla in de 9 000 namnunderskrifter som krävs.

– Socialdemokraterna mörkar frågan helt medvetet, för de vet att många inom de egna leden inte gillar tanken på en utförsäljning. Det är ett oerhört odemokratiskt tillvägagångssätt – inga andra grupper har fått information eller möjlighet att göra sina röster hörda. Det finns inte ens en konsekvensanalys, säger Camilla Jonsson upprört.

Men kommunalrådet Hans Lindberg (S) tycker inte att den slutna processen är konstig. Han förklarar svängningen ifråga om utförsäljning av allmännyttans lägenheter med att ”den gråa verkligheten” har kommit ikapp. Kommunen är högt belånad och S är inte beredda att ta ytterligare lån för att bygga de äldreboenden som behövs. Redan den 27 februari diskuterade Socialdemokraternas kommunfullmäktigegrupp en möjlig utförsäljning. Därefter gick S vidare tillsammans med Bostadens nya vd Jerker Eriksson och kontaktade tio bostadsbolag. Tre av dem fick lämna in bud och slutligen valde S och Bostaden ut Heimstaden. Hans Lindberg menar att utförsäljningen av lägenheterna – en tiondel av Bostadens hela bestånd – behövde behandlas med största sekretess:

– Jag tror inte att vi hade kunnat få så många intressenter om vi hade haft demonstranter utanför huset. Inga bolag hade velat gå in i den här affären om de hade mötts av banderoller.

Det är ett uttalande som får ETC Umeås ledarskribent Erik Persson att baxna.

– Det är inte ett argument. I en demokrati så aviserar ett parti vad de har för ambitioner och sedan väljs partiet av medborgarna för att genomföra det. Om man efter ett val frångår vad man tidigare sagt – dessutom i en fråga som handlar om så enormt mycket pengar – då måste man förankra det offentligt innan beslut. Jag vill använda ordet kupp i detta fall. Socialdemokraterna genomför en annan politik än den som de har utlovat. Under 2014–2015 var de tydliga med att de inte planerade några utförsäljningar, och den här politiska svängningen är faktiskt inom en mandatperiods längd.

Läs vidare på nästa sida: Lägenhetsaffären skapar spricka i S