Reportage.

2017-09-13 06:00
  • Bild: Emma Thorell Stårsta
  • Sarah Delshad, skribent och föreläsare inom mångfald och feminism.  Bild: Press
    Sarah Delshad, skribent och föreläsare inom mångfald och feminism. 
  • Devin Rexvid, socionom.  Bild: Press
    Devin Rexvid, socionom. 

Separata badtider – en vattendelare

Är separata badtider för kvinnor ett steg bakåt i jämställdhetsarbetet eller en möjlighet för kvinnor att ta mer plats i samhället? ETC Umeå har talat med två debattörer med tydliga ståndpunkter i frågan.

 

Förra veckan berättade ETC Umeå om Rädda Barnens projekt för att erbjuda kvinnor en möjlighet att simträna utan några män närvarande. I diskussionen om separata badtider för kvinnor handlar det ofta om muslimska kvinnor som på grund av klädkoder väljer att inte bada tillsammans med män. Det placerar slöjan i mitten av en debatt om vilka val som kvinnor gör. Sarah Delshad, skribent och föreläsare inom mångfald och feminism, vill se en mer nyanserad debatt.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Vi kan inte utgå från att de muslimska kvinnorna per automatik vill ha separata badtider för att de är muslimer. Det behöver inte göras till en teologisk grej. Det finns exempel från skolan där fler elever deltar på idrottslektionerna efter att tjejer och killar har delats upp, säger Sarah Delshad.

”Legitimerar förnedrande bild av män”

Devin Rexvid, socionom och tidigare knuten till Umeå universitet, tycker att badtider för enbart kvinnor blir problematiska på flera sätt:

– Genom att erbjuda könsuppdelade badtider blir inte religionen en privatsak, utan man legitimerar kvinnoförnedrande religiösa normer. Man legitimerar också en förnedrande bild av män, att män inte kan kontrollera sina drifter, utan ger sig på alla som inte är anständigt klädda.

”Trygga i rum utan män”

Sarah Delshad håller inte med. Hon menar att skilda simtider i stället har att göra med feminism och kvinnors egna val.

– Vi kan inte blunda för att många kvinnor helt enkelt känner sig mer trygga i rum utan män. Gymkedjan 24/7 har separata delar där kvinnor kan gymma ifred. Man behöver inte göra politik av något som egentligen inte behöver vara politik, säger hon.

Feministiskt att låta kvinnor vara

Slöjan och heltäckande klädsel laddas ofta med flera betydelser och diskussionen lyfts från de kvinnor som det handlar om, anser både Sarah Delshad och Devin Rexvid.

– Det finns något feministiskt i att låta kvinnor få vara. Att inte fastna vid att en tygbit skulle symbolisera något. Vad jag tycker om slöjan är irrelevant, men jag tror att vi måste stå upp för kvinnors definitioner av frihet och att vi behöver sträva efter ett samhälle där vi låter muslimska kvinnor komma till tals, säger Sarah Delshad.

– Om en kvinna säger att det är hennes val, så är det där diskussionen måste börja. Varför tänker du inte delta i könsblandad simning? Vad hotar dig? säger Devin Rexvid.

När det handlar om flickor i skolan som inte deltar på simundervisningen och inte kan få godkänt i idrott anser Devin Rexvid att skolans jämställdhetsarbete måste sättas först.

– Gäller skolplikten för alla elever så gäller det alla. Jag menar att det är ett brott mot skolplikten att man låter tjejer delta i könsuppdelade badtider. I en könsblandad undervisning så lär sig flickor att flickor och pojkar har samma värde. Skolan har ett tungt jämställdhetsansvar, säger Devin Rexvid.

Osynliggör kvinnokroppen

Han menar att den separata simningen blir ett sätt att osynliggöra kvinnokroppen och att den får kvinnor att skämmas över sin kropp, genom att lägga ansvaret för mäns ”ohejdade” sexualitet på flickor och kvinnor. Sarah Delshad tycker i stället att skolan måste anpassa sig efter religionsfriheten i samhället.

– Men bör aldrig tumma på elevdemokratin och elevers rätt att påverka sin skolgång. Det viktigaste i det här fallet är att eleverna klarar idrotten och utvecklar sin förmåga. Då kan jag inte förstå varför det är så skandalöst att tjejer skulle ha egna tider. Vi lever i ett samhälle med religionsfrihet, säger Sarah Delshad.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter