Hoppa till innehållet

ETC Umeå

Unikt projekt i köket på Ersbodaanstalten

Degen knådas innan fyllningen läggs på och pirogerna åker in i ugnen. Utrymmet är litet, men stämningen god.
Degen knådas innan fyllningen läggs på och pirogerna åker in i ugnen. Utrymmet är litet, men stämningen god. Bild: Bild: Liselott Holm

ETC Umeå.

Med minimal budget lagar köket vid kriminalvårdsanstalten på Ersboda god mat från grunden och inget går till spillo. Klienterna själva deltar i matlagningen och verksamheten har blivit så lyckad att andra anstalter i Sverige vill ta efter. ETC Umeå har besökt en liten arbetsplats med stort hjärta.

Förberedelserna för lunchen är i full gång. En av de som ingår i teamet som arbetar i köket står och skär upp gurkor och tomater till en sallad. Längre in i köket kavlas det degar i rask takt. På varje deg läggs en rejäl klick med en fyllning av svamp, grönsaker och fetaost. De viks ihop och åker in i ugnen. Efter en stund kommer de nygräddade pirogerna ut ur ugnen och sprider en ljuvlig doft i köket.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Umeå!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från
Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från
Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från
Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00