Inrikes.

2017-12-08 06:00
  • Flera manifestationer mot utvisningarna har ägt rum i Umeå under hösten och vintern.  Bild: Liselott Holm
    Flera manifestationer mot utvisningarna har ägt rum i Umeå under hösten och vintern.
  • Hossein Ali Akbari sjunger om hemlandet Afghanistan tillsammans med sina vänner.  Bild: Britta Söderberg
    Hossein Ali Akbari sjunger om hemlandet Afghanistan tillsammans med sina vänner. 

Uppgörelse om ensamkommande en stor besvikelse

Luddig, obegriplig och en dålig medelväg. Regeringens uppgörelse om de ensamkommande flyktingungdomarna får hård kritik från frivilligorganisationerna i Umeå.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

– När regeringen presenterade uppgörelsen var jag på Utopia. Jag fick ett telefonsamtal om det, samtidigt som det kom en massa killar från Afghanistan som jag kände. När vi stod tillsammans och läste om beskedet så rann ju bara tårarna och du förstår, det var en sådan glädje, berättar Kicki Hultdin, präst i Svenska kyrkan och engagerad i flyktingnätverket Arezo.

– Men sedan blev det bara: ”Vad ÄR det här?”


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


För drygt en vecka sedan kom regeringspartierna överens om ensamkommande unga asylsökande. Uppgörelsen innebär att unga som uppgav att de var minderåriga när de registrerade sig som asylsökande före den 24 november 2015 – då den tillfälliga lagen om tidsbegränsade uppehållstillstånd trädde i kraft – ska få ny möjlighet att få ett tillfälligt uppehållstillstånd. 

Kryts till gymnasiestudier

Detta ska ske från och med i sommar, och det gäller även om den unge tidigare har fått avslag eller sin ålder uppskriven.

Uppehållstillståndet knyts också till gymnasiestudier – den ensamkommande ska gå, eller ha påbörjat, sina gymnasiestudier.

Om man inom ett halvår efter studenten lyckas få jobb som går att försörja sig på, kan man få permanent uppehållstillstånd. Mellan 6 000 och 8 000 personer kan komma att beröras, och regeringen ska nu förhandla med de borgerliga oppositionspartierna innan ett nytt lagförslag kan klubbas igenom i riksdagen.

”En kamp mot tiden”

Men fortfarande är mycket oklart. Varken Skolverket eller Migrationsverket har hunnit få mer information om hur de ska agera.

Dessutom innebär inte upp­görelsen att utvisningarna till Afghanistan stoppas innan lag­förslaget träder i kraft. Någon amnesti är det alltså inte tal om.

– Man trodde att ungdomarna skulle få en chans att slappna av och kunna satsa på skolan. Nu känns det som att det i stället blir en kamp mot tiden. De som har fått avslag och vet att de om ett halvår kanske får stanna, de kommer att gå runt och vara rädda för att bli utskickade innan dess. Det blir en jättestor oro, säger Åsa Norin, diakon och verksamhetsledare för Vän i Umeå, och fortsätter:

– Beslutet är som en politisk medelväg för att få med sig andra partier. Jag är besviken. Och dessutom fortsätter man med utvisningarna, trots att det inte är säkert i Afghanistan.

Kicki Hultdin från Arezo är också kritisk till att den som söker permanent uppehållstillstånd måste ha fått ett jobb inom ett halvår efter avslutade studier. Det kommer att påverka ungdomarnas gymnasieval.

– Är det här en del av ett arbetsspår? frågar jag mig. Nu tvingas ungdomarna söka utbildningar som ger jobb snabbt, och det blir ju praktiska utbildningar. Om du går treårig naturvetenskaplig utbildning, så får du ju inte ett jobb direkt efteråt. Jag har träffat de som tidigare sade att de skulle bli socionom eller ingenjör, men nu får det bli undersköterska eller rörmokare i stället.

De ungdomar som Kicki Hultdin och Åsa Norin möter har tagit beskedet om uppgörelsen på olika sätt. En del känner hopp, andra uppgivenhet och misstro.

Tror att fler kommer att gömma sig

Kicki Hultdin tror att antalet ungdomar som ”går under jorden” fram till i sommar kommer att öka. Åsa Norin konstaterar att kampen för amnesti måste fortsätta.

– Vi har inte nått dit vi vill. När jag tänker på den pojke som bor hos oss och andra som jag känner som faller inom ramen för det här, så känns det ”Åh, vad skönt”. Men så fort som jag möter någon som kom senare, eller som inte har väntat i 15 månader, så är det ju jätteorättvist mot dem.