Reportage.

2017-07-05 02:35
Sommartid är det många aktiviteter vi gör som går att få mer miljövänliga med enkla knep. Att fundera kring vad du tankar båten med, vilken solkräm du använder och vad du lägger på grillen är ett första steg till en hållbarare semester. Bild: Håkon Mosvold Larsen
Sommartid är det många aktiviteter vi gör som går att få mer miljövänliga med enkla knep. Att fundera kring vad du tankar båten med, vilken solkräm du använder och vad du lägger på grillen är ett första steg till en hållbarare semester.

Välj en snällare sommarmiljö

Solen skiner och det är dags för en tur med båten. Solskyddskrämen är på, kylväskan packad med mat, engångsgrillen är med och så fort gräsmattan är klippt är det dags för avfärd.

Vissa saker gör vi mer av på sommaren, men hur kan vi göra dem och samtidigt vara snälla mot oss själva och miljön?

 

Hur är det egentligen – är vi mer miljövänliga på sommaren än på vintern? Johanna Sandahl är ordförande i Naturskyddsföreningen och har fått frågan förr, men kan inte riktigt ge ett rättvist svar.

– Jag vet inte. Det beror ju på vad vi gör – om vi reser eller parkerar i sommarstugan hela semestern.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Medvetenheten i Sverige är förhållandevis god när det kommer till vad vi kan göra för att minska vår miljöpåverkan, men samtidigt gör vi svenskar i genomsnitt ett stort fotavtryck i hur vi belastar klimatet.

– Det är paradoxalt. Många kämpar i vardagen, sorterar sopor och så vidare, men vårt konsumtionsmönster är inte bra och resandet påverkar också klimatet stort. Att vi äter så mycket kött och vår konsumtion av textilier är också ett problem. Framställningen av textilier har en enorm vattenpåverkan där det produceras, säger Johanna Sandahl.

Att ta hand om miljön och medvetet göra hållbara val i vardagen är ett brett ämne. Det finns väldigt mycket att tänka på, men några saker är enklare att ta till än andra och kräver inte så mycket av oss.

Plocka ett skräp om dagen

Johanna Sandahl har konkreta tips att dela med sig av.

– Det finns en kampanj som heter Ett skräp om dagen där alla kan hjälpa till. Ta upp ett skräp och kasta det i en soptunna. Ta med en påse till badstranden och plocka det skräp du ser där, då hjälper du även till att förhindra att plast hamnar i havet, säger hon.

När det kommer till maten du lägger över kolbädden så behöver det inte vara kött som grillas. Det finns många, mer miljövänliga, alternativ.

– Passa på att köpa ekologiska svenska grönsaker vilket är bra för då gynnar du våra odlare samtidigt. I stället för kött kan du grilla fisk, men kolla då först i WWF:s fiskguide vad du ska satsa på.

I stället för att bidra till det enorma sopberg som engångsgrillar bildar så finns små portabla flergångsgrillar vilka är ett bättre alternativ på picknicken.

När det kommer till trädgårdsskötsel och gräsklippning är den gamla hederliga handjagaren överlägsen ur klimatsynpunkt, i stället för motor- eller elgräsklippare.

– Eller så kan du välja att vara lat. Låt gräs och blommor växa och utgöra en del av trädgården – på så sätt gynnar du bin och humlor också, säger Johanna Sandahl.

Kläder i stället för solkräm

För att ta hand om båten finns en snäll båtbottentvätt som borstar bort alger och havstulpaner. Kräver båten målning så välj färger som är godkända miljöval. Och när det kommer till motorn finns bra alternativ.

– Numera finns bra utombordare som går på el.

För att skydda sig mot solens strålar, som tar på extra mycket ute på vattnet, finns en djungel av solkrämer att välja bland. Vilka som innehåller mer eller mindre kemikalier testas kontinuerligt.

– Bäst är att skydda sig med kläder så som tunna skjortor, eller att ta på barnen solskyddskläder med UV-skydd.

Du som jobbar med miljöfrågor dagligen, hur ser du på framtiden – är det bara mörkt eller kan du känna tilltro?

– Det är inte bara mörkt. Det har hänt mycket de senaste fem åren inom klimatområdet. Världen ställer om från fossil energi till förnybar energi som sol- och vindkraft och det sker nästan automatiskt. Framtiden är inte alls bara hopplös, men vi står inför en väldigt stor utmaning och människor måste göra det de kan för att bidra, säger Johanna Sandahl.