Inrikes.

2017-12-13 13:26
 • På Bräntbergsskolan genomförde eleverna en skolstrejk under en timme för att protestera mot utvisningarna av ensam- kommande. Klass 9 C ansvarade för planeringen. Bild: Liselott Holm
  På Bräntbergsskolan genomförde eleverna en skolstrejk under en timme för att protestera mot utvisningarna av ensam- kommande. Klass 9 C ansvarade för planeringen. 
 • Meysam Mahdari vittnade om att det är tungt att leva med ovisshet under lång tid, både för den som riskerar deportation och för dennes anhöriga i hemlandet. Bild: Liselott Holm
  Meysam Mahdari vittnade om att det är tungt att leva med ovisshet under lång tid, både för den som riskerar deportation och för dennes anhöriga i hemlandet.
 • Magdalena Raki och Hanna Molin ledde allsången på manifestationen. Bild: Liselott Holm
  Magdalena Raki och Hanna Molin ledde allsången på manifestationen.

”Vi kan inte bara se på hur våra vänner blir deporterade”

I tisdags genomförde flera skolor i landet en skolstrejk mot utvisningarna av ensamkommande flyktingungdomar. Initiativet kom från eleverna själva.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Det var efter ett upprop på sociala medier som elever i skolor över hela landet – från Ystad i söder till Boden i norr – genomförde en gemensam skolstrejk. Manifestationen ägde rum den 12 december klockan 12, och varade i en timme. På Bräntbergsskolan i Umeå ansvarade klass 9C för manifestationen, som innehöll både gemensam sång och flera känslofyllda tal.

– Vi har haft en introduktionsklass i vår skola och att se deras rädsla för att bli utvisade har varit hemskt. Vi kan inte bara se på hur de blir deporterade. Det går inte att bara fortsätta att gå som vanligt på lektionerna när sådant håller på att hända, säger Enji Sadek, en av de ansvariga för skolstrejken.

– De har kommit från krig till ett främmande land, lärt sig språket, gått på skola i flera år och sedan ska de bara bli utvisade – det är helt sinnessjukt, fyller klasskamraten Tyra Bråndal i.

Sätta press på politikerna

I Umeå genomfördes manifestationer på både Bräntbergsskolan och Midgårdsskolan. Genom strejkerna vill eleverna sätta press på politikerna att stoppa deportationerna till Afghanistan och att ersätta de tillfälliga uppehållstillstånden med permanenta.

– Vi har fått höra våra klasskamraters egna berättelser om deras resor hit. Det har gjort att vi har fått inblick i hur de har haft det och det har också bidragit till att vi gör det här, berättar Viktor Holmgren, 9C.