Inrikes.

2017-07-07 06:00
  • Elza Dunkels är docent i pedagogiskt arbete och internetforskare vid Umeå universitet. Hon menar att vi måste vara på barnens sida när det kommer till internet och sociala medier.  Bild: Kristina Alexanderson
    Elza Dunkels är docent i pedagogiskt arbete och internetforskare vid Umeå universitet. Hon menar att vi måste vara på barnens sida när det kommer till internet och sociala medier.
  • ”Det funkar inte med förbud, förmaningar och att ställa klockan för att ­begränsa barnens skärmanvänd­ande. Vi måste i stället prata med dem om vad de gör på nätet”, säger Elza Dunkels, docent. Bild: Larsen, Håkon Mosvold
    ”Det funkar inte med förbud, förmaningar och att ställa klockan för att ­begränsa barnens skärmanvänd­ande. Vi måste i stället prata med dem om vad de gör på nätet”, säger Elza Dunkels, docent.

”Vi måste respektera vad barnen gör på nätet!”

Strunta i skärmtider och regler kring barnens mobilanvändande. Det är internetforskaren Elza Dunkels åsikt.

”Det är värdefullare för barnen att ha någon att bolla med än förhållningsregler att följa”, säger hon.

 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Hon har forskat kring unga och internet och även skrivit en bok om nätmobbning, näthat och nätkärlek. Elza Dunkels förvånas över hur föräldrar förhåller sig till sina barns skärmtid, och tycker att de regler som sätts upp liknar uppfostrings­stilar från 50-talet.

– Så fort det handlar om en skärm så blir det övervakning. Det är gammaldags idéer och generellt är vi inte så som föräldrar i dag. Det funkar inte med förbud, förmaningar och att ställa klockan för att ­begränsa barnens skärmanvänd­ande. Vi måste i stället prata med dem om vad de gör på nätet, säger hon.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Behöver inte begripa, bara respektera

Att lyssna, fråga och vara nyfiken är viktigt. Varför är det du kollar på intressant? Hur tänker du kring det? Agera respektfullt som om det  hade varit en vuxen som pratat om sina intressen.

– Ens egen uppfostran kickar in och det blir ett pennalistiskt system. Man har själv varit med om det och halkar tillbaka själv – allt som unga gör är fel, och berättelsen­ åter­upprepas. Men vi behöver inte begripa det barnen gör, bara ­respektera deras val.

Inkräkta inte på personlig integritet

Elza Dunkels säger att det finns idéer om hur föräldrar borde bete sig, att de ska ha tillgång till barnens inloggningsuppgifter, kolla vad barnen har varit inne på för hemsidor och så vidare. Men hon menar att det i stället inkräktar på barnens personliga integritet.

– Vad kommer ut för gott av det? Det är ungefär att likna med att sätta en webbkamera i barnets rum. Man vill finnas där som stöd, men man behöver inte vara med överallt.

Hon menar att internet i grunden är något övervägande positivt för oss vuxna. Det mesta har blivit enklare och vi har en större möjlighet att umgås, uttrycka oss, skapa identitet och relationer.

– Så ser det ju generellt ut för unga också. De får lära sig saker, umgås, roa sig, få tiden att gå och ha kul, säger hon.

Vinsterna med internet är störst för marginaliserade grupper, som exempelvis flickor, menar Elza Dunkels.

– Flickor har fått en utökad arena att uttrycka sig på. De får ta del av andras berättelser och det har skett en terminologiutveckling om vi till exempel tittar på Instagram. Där har flickor fått hjälp att sätta ord på patriarkatet. Det är en arena där man kan prata om tafsande som har skett på skolan eller om någon har tryckt sig mot en på bussen. Den typen av samtal går att ha i dag och vi får vara tacksamma över nätet som har knutit samman behovet av att prata om det här.

När det kommer till näthat så anser Elza Dunkels att man ska prata med barnen om hur man kan tänka kring det, men att det är viktigt att inte överreagera, vad som än ­kommer upp.

”Näthatet har med patriarkatet att göra”

– Ha ett pokerfejs. Detta kan vara det enda förtroende du får. Ofta skyddar barn sina föräldrar genom att inte berätta om små snuskkommentarer som rinner av dem, för att de vet att mamma skulle bli jätteledsen om hon visste. Det är vuxnas ansvar att skapa ett bra samtalsklimat.

Att prata om att det finns folk som inte vill andra väl är viktigt. Och hur man ska skydda sig mot det. Att en bra grej är att kolla upp den som vill följa dig och ta bort eller blocka någon som inte är snäll. Att det är upp till en själv om man vill ha ett stängt eller öppet konto på sociala medier.

– Det brukar sägas att dagens ungdomar inte kan uppföra sig, men näthatet har med patriarkatet att göra – vem som får finnas i världen. Vi måste jobba mot det, exempelvis genom normkritiska skolor. Där barn får veta att de är värdefulla finns mindre hat.

Fakta

Elza Dunkels tips på hur du, som barn och vuxen, motverkar och hanterar näthat.

Man har rätt att göra det man vill för att må bra. Vill man stänga kommentarsfält eller ta bort kommentarer så är det helt okej.

Gå in medvetet och stötta andra. För tio år sedan kunde en konflikt eskalera på ett helt annat sätt än i dag. Nu går fler och fler medvetet in och stöttar andra och lugnar på så sätt ner situationer. Visa att du inte står för det som hatarna står för. Detta är otroligt viktigt.

De flesta är inte skumma troll, utan exempelvis elever som hatar på varandra och sprider lögner. Det kan vi påverka genom hur vi själva beter oss på nätet. Som vuxen är det bra att välja att prata om detta på annat sätt än som upp­föranderegler.