Inrikes.

2017-12-08 06:00
Modellen för RMV:s åldersbedömningar baseras på två undersökningar: röntgen av visdomständer och magnetkameraundersökning av lårbenets nedre tillväxtzon.  Bild: Pixabay
Modellen för RMV:s åldersbedömningar baseras på två undersökningar: röntgen av visdomständer och magnetkameraundersökning av lårbenets nedre tillväxtzon.

”Vi rättsläkare måste ju stå fria från det politiska trycket”

Metoden för att åldersbedöma flyktingungdomar är så osäker att flera av Rättsmedicinalverkets specialister har sagt upp sig på grund av samvetsstress. Det hävdar Anders Eriksson, rättsläkare och professor i rättsmedicin vid Umeå universitet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Anders Eriksson har tillsammans med ytterligare två professorer i rättsmedicin skrivit en debattartikel i Svenska Dagbladet, där de uttrycker sin oro för både de ungas rättssäkerhet och arbetssituationen för de specialister som ska göra bedömningarna:


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Vi har sedan ett och ett halvt år tillbaka varnat för kvaliteten på metod och underlag, men Rättsmedicinalverkets ledning har inte velat lyssna. De säger officiellt att de gärna vill ha en diskussion, men i praktiken vill de inte höra på några avvikande åsikter, säger Anders Eriksson och fortsätter:

– Vi är ju bara 26 specialister på området i hela landet. Sex av dem har slutat nu under hösten. Det är en stor andel, och jag är ganska trygg i att den oro och misstro som bland annat åldersbedömningarna har framkallat, är skäl till detta. Det är mycket allvarligt om man ser till rättsmedicinens framtid. Till exempel blir handledningen för nya läkare lidande.

Modellen för RMV:s åldersbedömningar baseras på två undersökningar: röntgen av visdomständer och magnetkameraundersökning av lårbenets nedre tillväxtzon. Anders Eriksson säger att det finns en betydligt tillförlitligare metod för åldersbestämning som används i Tyskland av forskarnätverket Agfad.

Enligt din uppfattning, varför använder sig RMV av en metod som är osäker?

– Inrikesminister Morgan Johansson tvingade myndigheten att snabbt dra igång med åldersbestämningarna, men man har inte haft kompetenta människor som tagit fram metoderna. RMV drivs ju liksom många andra statliga verk i en anda av New public management, där det tillsätts chefer som inte har en susning om sakfrågorna, säger Anders Eriksson och tillägger:

– Men vi som är sakkunniga rättsläkare, vi måste ju stå fria från det politiska trycket.

Johan Göransson, kommunikatör på Rättsmedicinalverket, vill inte kommentera specialisternas avhopp, men skriver i ett mejl till ETC Umeå:

”En del av den kritik som framkommit på senare tid mot de metoder som används grundar sig på andrahandsuppgifter som inte är vetenskapligt publicerade. Rättsmedicinalverket följer fortlöpande den vetenskapliga utvecklingen på området och har sedan tidigare inplanerade möten med olika experter. Vi ber därför om att få återkomma när vi har ett mer tydligt kunskapsunderlag.”