Reportage.

2017-11-08 06:00
Bild: Britta Söderberg

”Vi vill inspirera andra tjejer till att se sitt egna värde”

Tre frågor till Fatemeh Khavari, ledare för flyktingnätverket Ung i Sverige.

Hon är 17-åringen som har fått tusentals människor att sätta sig ner i protest mot utvisningarna till Afghanistan. Nu är Fatemeh Khavari ute på Sverigeturné med målet att få fler tjejer att engagera sig. ETC Umeå har träffat henne på turnéns första stopp – en tjejlunch på aktivitetshuset Klossen på Ålidhem.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Hur har ni märkt att ert arbete med Ung i Sverige har gjort skillnad?

– Vi har gjort jättestor skillnad. Från början var vi bara tio stycken som satt och demonstrerade i Stockholm. Men efter bara tre dagar var vi flera tusen. Många svenskar har kommit och suttit med oss och pratat med oss och även politiker. Genom vanliga människors kraft har vi fått många att lyssna. Men det finns mycket kvar att göra.

Varför har ni valt att fokusera på tjejer under den här turnén?

– Samhället behöver inte bara pojkar. Det behöver oss tjejer också. Vi vill inspirera andra tjejer till att se sitt egna värde, förstå att de kan göra skillnad och våga göra någonting om de ser något som är fel i samhället. Det är dags för tjejerna att ta plats, helt enkelt.

Vad skulle du vilja säga till de Umeåbor som vill hjälpa till på något sätt?

–  Det finns jättemycket som man kan göra. Skriv på sociala medier, prata med folk, delta i demonstrationer. Det är många ensamkommande som mår dåligt, är självmordsbenägna och som behöver någon att prata med. Prata med dem! Det krävs inte mycket ansträngning, men det gör skillnad och ni kommer personligen att få mycket tillbaka.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter