Klimat.

2017-06-28 06:00
  • Genom en prenumerationstjänst sorterar villa- och radhusägare plast, glas, metall, tidningar, pappersförpackningar och pant i olika gröna påsar som sedan hämtas upp av Caicla.  Bild: Johanna Lindqvist
    Genom en prenumerationstjänst sorterar villa- och radhusägare plast, glas, metall, tidningar, pappersförpackningar och pant i olika gröna påsar som sedan hämtas upp av Caicla.
  • Bild: Johanna Lindqvist
  • Bild: Johanna Lindqvist

”Det ska vara enkelt”

Som en omvänd Linas matkasse kommer Caicla och hämtar dina tomma pappersförpackningar och ditt plastskräp. På sju månader har företaget återvunnit sju ton avfall som privatpersoner slängt. 

”Vi vill lösa ett problem och få fler att källsortera”, säger Pontus Persson.

De två vita små lastbilarna har fullt upp. En kör runt i Sundsvall och en i Umeå, och båda ägs av företaget Caicla som jobbar med att underlätta källsortering för privatpersoner. Caicla utgörs av Isak Björnström och Pontus Persson – två kompisar som har lust och vilja att förändra på riktigt. 

Genom en prenumerationstjänst sorterar villa- och radhusägare plast, glas, metall, tidningar, pappersförpackningar och pant i olika gröna påsar som sedan hämtas upp av Caicla. Hur ofta bestämmer kunden.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Vi kör skräpet till en återvinningsstation och är det något som har sorterats fel så lämnas det kvar i påsarna så att folk lär sig. Det är viktigt att sprida kunskap om hur man sorterar, säger Isak.

Företaget har funnits sedan i höstas och idén kom efter att Isak och Pontus hade pratat med varandra om värderingar och vad de vill göra i livet. De kom på att de ville starta företag tillsammans, något som handlade om miljöfrågor då detta är viktigt för dem båda. 

– Jag pratade med pappa som sade att han tyckte källsortering var så besvärligt, och att han kunde betala folk bara de kom och hämtade skräpet. Och jag började fundera på det där, säger Isak.

Skänker hälften av pengarna

Caiclas kunder utgörs av dem
som inte källsorterade innan och de som gjorde det men vill spara tid. 

– Vi ska inte göra det krångligare för folk. Det ska vara enkelt. Vi började med att fråga kunderna vad de ville ha och utformade tjänsten därefter, säger Pontus. 

Hälften av pengarna som utgörs av panten som samlas in går till stiftelsen Coelho Growth Foundation som jobbar med att hjälpa gatu- och barnhemsbarn i Brasilien.

Namn: Isak Björnström och Pontus Persson.

Ålder: 25 och 23 år.

Bor: Isak bor i Umeå och Pontus i Sundsvall.

Gör: Caiclar och driver podden Entreprenörsresan.

Bästa hållbarhetstipsen: Minska avfallen genom att tänka efter innan du köper något onödigt. Köp kvalitet i stället för kvantitet. Sälj, återanvänd eller ge bort saker du inte behöver. 

Hållbarhetsmål: Vi vill upp i 20 ton återvunnet material det här året inom Caicla. Och att må bra fysiskt och psykiskt.