Klimat.

2017-06-28 06:00

Tips för att detoxa kök och badrum

Se över vad du har i skåpen i köket och i badrummet och gör en rensning. Byt ut det miljöfarliga mot det som är bra, både för miljön, men också för dig själv. 

Köket

Välj så mycket ekologisk mat du kan. Då undviker du rester av bekämpningsmedel i din mat och bidrar till att färre gifter sprids i naturen. Några exempel på hårt besprutade råvaror är vindruvor, pakprika, banan, kaffe, potatis, lök, äpplen och jordgubbar.

Var försiktig med stor strömming, aborre, gädda och gös om du är gravid, ammar eller är kvinna i barnafödande ålder. Fet fisk från Östersjön och insjöfiskar kan innehålla otrevligheter som dioxin eller kvicksilver.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Lägg upp mat på en tallrik innan du värmer den i mikron. Plast som värms upp kan läcka mer kemikalier, så undvik att värma mat i en plastmatlåda. Servera helst varm dryck i andra material också. 

I konservburkar av metall, läskburkar och ölburkar finns ofta ämnet bisfenol A. Det kan störa kroppens hormonstystem och misstänks även kunna störa vår förmåga att få barn. Välj tomatkross, bönor och andra burkfavoriter som kartongförpackning i stället.

Byt gamla stekspadar, pastaslevar och byttor i plast mot dem i rostfritt, trä, glas eller porslin.

Vid tillverkning av teflon sprids farliga ämnen som i princip aldrig bryts ned. Satsa hellre på gjutjärn. Då får du dessutom en panna som håller hur länge som helst.

Satsa på metall eller glas när du köper matlådor – inte plast. På nätet hittar du dessutom snabbt ett gäng varianter som är fria från ftalater, bisfenol A och andra plastkemikalier. 

Förvara gårdagens middagsrester på en tallrik med en tallrik som lock. Eller täck den med PVC-fri plastfolie, en harmlös plasttyp som gör att maten håller sig fräsch längre. 

Källa: Naturskyddsföreningen

Badrummet

Rensa mängden i ditt badrumsskåp och dra ner på det du använder så lättar du på kemikalietrycket på naturen och dig själv.

All gammal medicin lämnas tillbaka till apoteket.

Köp produkter märkta med Bra miljöval eller Svanen när de finns.

Byt ut din bodylotion mot en ekologisk kroppsolja som är nyttig för huden.

Att byta till ekoschampo kräver tålamod. Det kan ta tid innan håret och hårbotten vant sig. 

Undvik mjällschampo om du inte verkligen behöver det. Många av dem innehåller zinkpyrition som är mycket giftigt för fiskar, kräftdjur och andra vattenlevande organismer.

Var sparsam med mousse, spray, gelé och vax, när du fixar håret, så är du snäll med miljön och dig själv. 

Köp miljömärkt smink med ekologiska ingredienser. 

Källa: Naturskyddsföreningen, boken ”Naturligt snygg” av Hannah Sjöström

Relaterade artiklar