Krönika. .

2017-08-07 14:30

Förbjud rasistisk organisering nu!

Det var många som inte kunde åka till Almedalen i år på grund av NMR:s närvaro, och vi var många som åkte hem dagen innan de anlände till ön.

För exakt en månad sedan, den 3 juli, publicerade vi på Make Equal tillsammans med 72 andra organisationer och personer en debattartikel på aftonbladet.se med ett krav på att förbjuda rasistisk organisering. Samma dag ställde vi upp ett konstverk bestående av tusentals skor. Vid högen placerades en skylt med en bild av skor från människor som mördades i Auschwitz-Birkenau. Under bilden skrev vi ett citat av Martin Niemöller, vars dikt kampanjens namn – #ochjagprotesterade – hämtat sin inspiration från.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Med tillstånd från Region Gotland och polisen valde vi en lämplig plats för konstinstallationen. Den fick stå orörd – till dess att Nordiska motståndsrörelsen (NMR), tre dagar senare, anlände till ön. Nazisterna valde skamlöst att sabotera skohögen på öppen gata. Ett monument som skulle påminna Almedalsbesökarna om Förintelsen och vad som är den yttersta konsekvensen av normaliseringen av rasism.

Samma personer fick fortsatt tillstånd att stå kvar på platsen och störa Mångfaldsparaden med slagord som “vit revolution”, ”krossa homolobbyn”, ”leve nationalsocialismen” och ”Hell seger”. Det var många som inte kunde åka till Almedalen i år på grund av NMR:s närvaro, och vi var många som åkte hem dagen innan de anlände till ön.

Vissa frågor blir omedelbart folkliga. Kravet på samtycke var en sådan. Det handlar om folkvett. Om en person inte visat några ja-signaler ska en inte ha sex med den personen. Och det borde så klart också lagstiftningen säga. Det har tagit fyra år av daglig opinionsbildning. Efter att bland annat en parlamentarisk utredning genomförts läggs nu äntligen ett lagförslag fram för omröstning under hösten. Så nästa år har vi med största sannolikhet en samtyckeslag! Frågan om att förbjuda rasistisk organisering har fått ett liknande folkligt genomslag. För även detta handlar om sunt förnuft.

I den gemensamma debattartikeln syns en bredd bland undertecknare; allt från Scouterna, Unga rörelsehindrade, Konstfrämjandet, Akademikerförbundet SSR och förintelseöverlevarna Hédi Fried och Livia Fränkel. Vårt mål är enkelt: lagstiftning mot rasistisk organisering, i enlighet med vår egen Regeringsform och FN:s konvention mot alla former av rasdiskriminering (som Sverige ratificerade 1971).

Runt 25 000 personer har i skrivande stund skrivit under uppropet som startats med samma mål. Sedan NMR saboterade konstverket i Almedalen har skohögar byggts upp i städer som Umeå, Hudiksvall, Eskilstuna, Pajala, Kiruna, Västerås, Boden, Göteborg, Skellefteå, Örebro, Örnsköldsvik, Motala och Borlänge.

Många har under en längre tid påtalat behovet av att förbjuda rasistisk organisering. I FN-kommitténs senaste rapport om Sverige uttrycks en oro över att rasistiska och extremistiska organisationer tillåts att fortsätta verka i Sverige. Att den militanta nazistorganisationen Nordiska motståndsrörelsen, dessutom på andras bekostnad, tilläts ta plats på den så kallade ”största demokratiska mötesplatsen i Sverige”, blev spiken i kistan.

Yttrandefriheten, demokratin och grundläggande mänskliga rättigheter är hotade. Svenska folket har nu sagt sitt. Nu vill vi höra vad våra folkvalda har att säga.

Ida 
Grundare och ordförande för Make Equal