Krönika. Josefina Skerk.

2017-11-07 06:00

Inte förvånande att kvinnor slutar med politik

Jag är inte alls förvånad över att kvinnor slutar i politiken.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

#Metoo-kampanjen har fått mig att vilja berätta om varför jag tror att många unga kvinnor inte blir kvar i politiken. Det här är en text som jag skrivit förut i olika versioner, men som jag aldrig har orkat publicera tidigare.

De som pratar om att sexuella övergrepp eller trakasserier aldrig händer, brukar bara titta på vad som sägs och görs under själva mötestiden. Även om del härskartekniker och sexism kan förekomma, så är det inte där det händer.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Det är i stället nästan alltid vid lunchen, middagen eller på kvällen. Det är då som jag har fått en hand uppkörd mellan benen. Det är då som frågorna och förslagen har kommit. Det har upprepats på många olika möten, med män från många olika bakgrunder.

På ett FN-möte frågade jag en delegat från ett annat land om några konferenspapper. Efter middagen sökte han upp mig och frågade hur gammal jag var, vilket han sedan kommenterade med: ”Det är en perfekt ålder, då vet man vad man tycker om… Vad gillar du sexuellt?”. Hans blick, hans sätt – allt lyste av kåthet på ett vis som tydligen överskuggade det faktum att han var gift och att jag var fullständigt ointresserad. Jag borde ha reagerat mycket mer, men jag vände bara om och gick därifrån. Senare ville han bli vän med mig på Facebook.

Fast för mig började det egentligen i samma sekund som jag kom in i politiken.

Jag var 22 år och brann för att arbeta politiskt, men möttes av att alla antog att jag var med på mötena som älskarinna till partiledaren. Hela tiden fanns blickarna, särskilt från andra äldre män, och det verkade helt omöjligt att få dem att förstå att jag inte hade en relation med honom, utan var där för själva politiken.

En av de unga kvinnor som har kommit och gått innan mig, har berättat om hur en man efter ett möte trängde sig in på hennes hotellrum och vägrade att gå. Han skulle bestämt ha sex med henne. Hon fick ropa efter hjälp.

Jag är inte alls förvånad över att kvinnor slutar i politiken. Genom att fler pratar om det här hoppas jag att vi kan stärka varandra, börja anmäla och att männen börjar göra upp med sin kvinno­syn.

 

Josefina Skerk
Josefina Skerk 

Ledamot för Jakt- och fiskesamerna i Sametinget