Krönika. Josefina Skerk.

2017-11-28 06:00

Ska vi behålla det samiska eller det kränkande namnet?

Kort och gott drog rasistgänget igång på ämnet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Stefan Löfven borde söka inspiration i väst och byta ut sunkiga platsnamn i norra Sverige. En av de sista saker som Barack Obama gjorde som president var nämligen att byta namn på Nordamerikas högsta bergstopp, av respekt för urfolken i området. I 10 000 år hade urfolken kallat berget Denali, men 1917 bytte staten namnet till Mount McKinley för att hedra en gammal amerikansk president. Beslutet var kontroversiellt bland högern och den dåvarande presidentkandidaten Trump svor att byta tillbaka namnet om han blev vald.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Namn är viktiga. De förmedlar mycket mer än plats, de berättar också om vår relation till varandra.

Nyhetssajten Kit har gjort ett inslag på webben med titeln ”Varför har vi inte slutat säga ”lapp”?”, som också ifrågasätter namn som inkluderar det ordet. Samer som kollektiv vill kallas just samer och lapp är ett ord som sårar många. Inslaget har, efter att det värsta städats bort, över 70 kommentarer på Facebook som exempelvis ”Dra åt helvete med all jävla moral kompass diktatur. Jag får tammefan krupp!” och ”Sen ska vi ta bort stock ur Stockholm. Det flottar inte timmer längre vilket kan uppfattas som kränkande för timmerindustrin.”.

Utöver detta startade en intensiv debatt om huruvida samer någonsin varit diskriminerade och varför man inte får använda n-ordet. Kort och gott drog rasistgänget igång på ämnet.

Den 15:e november gjorde SVT Norrbotten ett inslag om att byta namn på bland annat Lapporten. I inslaget säger en företrädare från Lantmäteriet att det vore som att låtsas att namnet aldrig hade funnits om man bytte ut det. Det skulle alltså vara viktigt att bibehålla det svenska namnet av historiska skäl. I inslaget intervjuas även Sofia Jannok, som påtalar att det hetat Cuonjávággi i tusentals år längre än vad det har hetat Lapporten, och att det nya svenska namnet dessutom innehåller ett nedsättande ord på de personer som har bott där sedan urminnes tider.

Så frågan verkar bli vilket namn som vi ska låtsas ­aldrig har funnits. Det samiska eller det kränkande namnet? Jag har en känsla av att Obama inte hade tyckt att det var ett så himla svårt val.

 

Josefina Skerk
Josefina Skerk 

Ledamot för Jakt- och fiskesamerna i Sametinget