Spel.

2017-07-21 08:00

Spelen för sommarens alla tillfällen

Hur fördriver man egentligen­ den ocean av tid som ­semestern innehåller?­ Visst kan du grilla och gå på hajk men ett schysst spel förhöjer sommaren. Vare sig du sitter­ hopkurad i en husvagn, steker på stranden eller åker i bilen finns det massor av spel att spela på semestern. Här är ett urval av de allra bästa spelen för sommaren 2017.

Spel på resan

Säg samma

Betyg: 4

Ålder: 7+


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Antal spelare: 3+

Förlag: Kylskåpspoesi

Pris: 199 kr

Spelidé: Det hörs redan i namnet.­ Du ska försöka säga – nåja, skriva – samma svar på en given fråga som de flesta av dina medspelare också skriver.

Så tyckte vi: Enkelheten i ”Säg samma” är styrkan i det här sällskapsspelet. Tillsammans med upplägget att det inte finns något riktigt facit blir det en verklig stämningshöjare som kan få till och med den värsta vinnarskallen att lätta lite på hetsen att vinna och i stället koncentrera sig på att faktiskt ha lite roligt.

Inkas skatt

Betyg: 4

Ålder: 4+

Antal spelare: 2–6

Förlag: Peliko/Martinex

Pris: 149 kr

Spelidé: Klassiska­ ”Den försvunna diamanten” fast nu i Sydamerika och i en smidig reseförpackning. Först som hittar inkaskatten eller Solpojken och tar den till Machu Pichu vinner. Om nu inte någon annan har lyckosolen och hinner före.

Så tyckte vi: Perfekt resespel med magnetiska pjäser. Pengarna och att reglerna sitter på insidan gör det aningen krångligt men kul att kunna spela ”Den försvunna diamanten” i ett så här smidigt reseformat. Högsta beröm går till den snillrika tärningen som funkar på de skakigaste av vägar!

Qwixx

Betyg: 4

Ålder: 7+

Antal spelare: 2–5

Förlag: Vennerød förlag

Pris: 95 kr

Spelidé: Med hjälp av två vita tärningar och fyra färgglada ska rader i samma färg fyllas med så många kryss som möjligt. Kruxet är att du inte får fylla i ett tal lägre än det du redan kryssat.

Så tyckte vi: ”Qwixx” är enkelt att spela och att ta med sig varhelst det finns plats att slå tärningar, men lite för svajigt just i bilen. Ett snabbt tidsfördriv som har den fördelen att alla spelare är involverade i spelet även när någon annan slår tärningarna. Slå till!

Black Stories: Funny death edition

Betyg: 3

Ålder: 12+

Förlag: Martinex

Riktpris: 89 kr

Spelidé: Black Stories är en serie mysteriespel där spelare utifrån en kort gåta ska lista ut vad som egentligen hänt genom att ställa ja och nej-frågor.

Så tyckte vi: Väldigt lätt att ha med på resan men inget familjespel! I den här versionen baseras gåtorna på verkliga och knasiga dödsfall och eftersom de är så absurda blir spelet tyvärr för svårt. Den som söker OS i hjärngympa har dock hittat hem.

Real life bingo

Betyg: 4

Ålder: 3+

Antal spelare: 1–2

Förlag: Alga

Pris: 149 kr

Spelidé: Bingo för bilresan! Ni vet sådant där man ­brukade hitta på själv innan alla satt med skärmar i bilen.­ Här finns det förtryckta bingorader så blicka utanför ditt fönster och börja bocka av. Fem i rad vinner!

Så tyckte vi: Kanske det mest perfekta spelet för resan. Enkelt med brickorna och ett bra sätt att faktiskt vara lite uppmärksam på att själva resan också är ett slags mål i sig.

När då då? Pocket

Betyg: 4

Ålder: 12+

Antal spelare: 2–8

Förlag: Egmont Kärnan

Pris: 105 kr

Spelidé: Upplägget är enkelt. Du ska försöka passa in händelser i kronologisk ordning. Först till fem kort ordnad i rätt tidslinje vinner.

Så tyckte vi: Du behöver inte huvudversionen av ”När då då?” för att spela de här pocketversionerna. Enkla regler gör det här till lättsamma spel att snabbt plocka fram och bara köra. Går lätt att spela där det finns utrymme att lägga kort.

Spel på resan

Splash!

Betyg: 4

Ålder: 6+

Antal spelare: 2–6

Förlag: Lautapelit

Pris: 149 kr

Spelidé: Små klossar i olika färg och form ska staplas på varandra. Spelaren innan dig bestämmer vilken kloss du ska lägga. Den som river det lilla tornet ramlar i vattnet och stänker en poäng till spelaren som skickade klossen.

Så tyckte vi: Upplägget är rasande enkelt och alla runt spelet oavsett ålder förstår reglerna så fort första klossen är lagd. Snabbare än så här kommer du inte igång med ett spel. Att det dessutom är litet och lätt att ta med gör det perfekt just för semestern.

AP-Bingo Pocket

Betyg: 3

Ålder: 5+

Antal spelare: 2–4

Förlag: Egmont Kärnan

Pris: 79 kr

Spelidé: Du ska våg- eller lodrätt få fem apor i rad. Men passa dig! Motspelare kan antingen stjäla en apa med hjälp av ett bananskal­ eller blockera en ruta med en stinkande bajshög.

Så tyckte vi: Mycket enkelt spel som tyvärr är lite plottrigt. Markörerna är lite svåra att spela med, men framför allt lätta att tappa bort. Spelet är trots det bäst för de minsta men turligt nog heller inte rena döden för vuxna som vill/måste vara med.

Cortex Challenge

Betyg: 5

Ålder: 8+

Antal spelare: 2–6

Förlag: Enigma

Pris: 149kr

Spelidé: Utmanande hjärnspel som med hjälp av kort utmanar såväl logik, minne och känsel. Först som lyckas bygga en hel hjärna är spelets segrare.

Så tyckte vi: Riktigt smart spel som i sitt lilla format faktiskt är förvånande omväxlande. Ett av de roligaste utmaningsspelen på riktigt länge. En solklar favorit som är lätt att spela med de flesta, förutom dåliga förlorare så klart. För här finns risk för prestigeångest.

Werewolf house

Betyg: 4

Ålder: 8+

Antal spelare: 7–25

Förlag: Ninja Print

Pris: 165 kr

Spelidé: Har du värsta familjeträffen på semestern? Då är det här spelet för att samla alla. Ge dem ett varsitt kort som pekar ut vissa som bybor och andra som varulvar. Vilka överlever?

Så tyckte vi: Lättsamt och otroligt roligt spel som spelas med en stor samling människor. Förutsätter lite att folk kan sätta sig in i spelet och prata för sin karaktär när byborna vill avrätta en. Kul illustrationer, men spelet kan faktiskt spelas utan korten. Googla bara upp ”Maffia”.

Dobble Star Wars

Betyg: 3

Ålder: 6+

Antal spelare: 2–8

Förlag: Enigma

Riktpris: 129 kr

Spelidé: ”Dobble Star Wars” är ett kortspel med runda kort med flera olika symboler från Star Wars. Nu är det upp till spelarna att matcha figurerna med varandra.

Så tyckte vi: Spelet bygger på goda reflexer och spelarens förmåga att snabbt se färg och form. Ett stressigt måste för Star Wars-fantasten. Lite för svårt för oss andra jordbor som har mindre koll. Oerhört lätt att bära med sig i den fina plåtburken och att spela varhelst det finns plats att lägga ut kort. Stranden?

Spel utomhus

Banana Kick

Betyg: 3

Ålder: 5+

Antal spelare: 2–20

Förlag: Tactic

Pris: 179 kr

Spelidé: Sätt i ordning målen, välj lag och börja sparka bol … banan! Flest poäng efter två halvlekar vinner.

Så tyckte vi: Utomhusspel är roligt. Och ”Banana Kick” är ett bra spel att aktivera sig med utan alltför mycket prestige inblandat. Den där bananen är faktiskt svår att sparka åt rätt håll, men det är ju också det som är själva poängen. Lätt att ta med sig och bananen känns rejäl.

Kubb

Betyg: 5

Ålder: 4+

Antal spelare: 2+

Förlag: Bex

Pris: 379 kr

Spelidé: Klassiskt sommarspel! Två lag ska kasta ned varandras kubbar och sedan sänka kungen.

Så tyckte vi: Ingen sommar utan Kubb. Kanske det bästa utomhusspelet för både partyt och familjen ever! Den här rejäla varianten från svenska Bex är det enda Kubbet du någonsin behöver köpa om du bara tar hand om det.

Bean Bag Game

Betyg: 3

Ålder: 5+

Antal spelare: 2+

Förlag: Tactic

Pris: 199 kr

 

Spelidé: Enkelt upplägg. Små påsar ska kastas på ett par brädor för att samla poäng. En träff i mål ger mer poäng.

Så tyckte vi: Fartfyllt spel som kan spelas med två lag samtidigt. Det är roligt och det går ganska snabbt att träna in strategier för att få påsen i mål. Däremot jobbigt att det krävs bollkallar och det känns lite för stort att baxa med på stranden, eller förvara när det inte används.

Stick on line

Betyg: 5

Ålder: 5+

Antal spelare: 1+

Förlag: Bex

Pris: 249 kr

Spelidé: Det hörs redan i namnet. Pinnar markerade med olika poängområden ska kastas på en lina. Högst poäng vinner.

Så tyckte vi: Gillar du Kubb är Stick on Line spelet för dig. Det känns nästan självklart och kräver ungefär samma precision. Det här är faktiskt också riktigt skoj att spela själv. Sådana spel är ovanliga så det påverkar också betyget väldigt positivt.

Air Shooters

Betyg: 4

Ålder: 6+

Antal spelare: 2–4

Förlag: Alga

Pris: 249

Spelidé: Med hjälp av ett par blåspistoler ska du samla mest poäng. Eller vinner den som klarar banan snabbast?

Så tyckte vi: Spelet ser coolt ut. Jag tycker det är lite obehagligt att blåsa i munstycken andra använt. Men för de med mindre bacillskräck – till exempel de som spelet är gjort för – är det här ett roligt och actionfyllt poängspel som kan varieras med hur man placerar måltavlorna. Lätt att bli för ivrig så var försiktiga!

Övriga Speltips

Umeås spelhandlare tipsar om bra spel för semestern:

Tomas ”Conradargo” Engström, ­Spelguru på World of boardgames.

Citadels Classic. Det är så otroligt portabelt, enkelt att lära sig, erbjuder mycket ­variation även mellan spelrundorna och man kan vara allt från bara 2 upp till 7 ­spelare!

Benjamin Hyvönen, butiksbiträde på Fantasia.

Code Names. Är ett skitlättsamt spel som kan spelas av folk som inte är så vana. Enkelt och kan spelas på typ en kafferast.

Pär Karlsson, ägare på Collectors point.

Tsuro. Kul, enkelt och snabbspelat!