Kultur & Nöje.

2017-03-10 12:00
  • Hans Åhlund har stora planer för Hazeland. Bild: Jonas Danielsson
    Hans Åhlund har stora planer för Hazeland.
  • Bumberball – ett sätt att agera ut syskonkärleken?  Bild: Jonas Danielsson
    Bumberball – ett sätt att agera ut syskonkärleken?

"En eventlokal att räkna med"

Klubba och dj:a ute i Holmsund, går det? Det är i alla fall ambitionen. I en industrilokal håller eldsjälen Hans Åhlund på att ställa i ordning ett ställe som ska rymma allt från kultur till bus för barn. 

Mitt i ett gammalt industriområde i Holmsund med vacker utsikt mot vattnet jobbas det från grunden för att bygga ett brett upplevelsecenter. Hazeland ligger i startgroparna för att bli en plats att räkna med i Västerbottens evenemangskalender.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Konceptet bakom Hazeland är brett. Poängen är att det ska bli en samlingspunkt för kulturen i Holmsund och länet i stort. Här samsas redan nu allt från paintball, bumperball, sport- och fritidsaffär till dj-studiecirklar, klubbverksamhet och lekland.

– Aktiviteterna och leklandet ska dra runt vardagarna men tillsammans med Kulturklubben som också håller till här är det större arrangemang vi brinner för. Mycket större. Vi satsar på att bli en eventlokal att räkna med för hela Västerbotten, säger Hans Åhlund och ler sitt bredaste leende.

Företagande i Holmsund

Att Hazeland ligger i Holmsund är ingen slump. Hans vill ha nära till jobbet och fantasisummorna för lokalhyra på Avion eller i stan är inget som han ser som rimliga. Men framför allt ser Hans det som nödvändigt att det händer saker i Holmsund.

– Jag blir stressad inne i stan, det är mer soft här ute. Jag tror inte att folk fattar hur otroligt vackert det kan vara i Holmsund. De tror bara att det är ett torg och en affär – jag vill ändra på det. Leklandet är viktigt för Holmsundsborna och evenemangen kommer att vara viktiga för att dra hit folk utifrån. 

– Det här ska bli ett ställe kidsen ska kunna samlas på i Holmsund i stället för att åka in till stan eller hänga utanför Statoil.

Hans ser Hazeland som en investering för Holmsund och upplever det som att folk både ser det som lite vågat men också väldigt optimistiskt – just för att någon gör en sådan här satsning utanför stadskärnan. Dessutom har Hans vänt på pristrenden gentemot webbhandel och ger bättre priser om man köper på plats än beställer över internet.

Det ska vara hit man åker

Framtidsplanerna för Hazeland är allt annat än blygsamma. Renoveringarna börjar bli klara och även om leklandet än så länge är spartanskt inrett med en hoppborg och en studsmatta, ser Hans Åhlund på sitt projekt som en helhetsupplevelse med enorm potential. Trots att det ligger utanför Umeå.

– Jag tycker vi ligger perfekt mellan Vasa och Umeå. Vi hade en klubb här för ett tag sedan och det kom så mycket folk att vi inte ens kunde ta in alla. Det här ska vara ett lyft för Holmsund men också för hela Västerbotten eller Kvarkenområdet. I framtiden när man åker till Umeå så är det hit ut som man vill åka, säger Hans kaxigt.

Vad är drivkraften bakom Hazeland?

– Jag gillar att jobba med folk och skapa förutsättningar för att de ska ha en kul stund. Att folk kommer hit, har roligt och åker hem med ett leende, det är det bästa för mig, säger Hans och tillägger: och att det så klart ger ekonomi så att stället kan gå runt.