Hoppa till innehållet

Reportage

Kompisarna som tog kulturen till ölen

Westerbottens bryggeri tillverkar just nu fyra öl och ett par sorter till är på gång. Anders Karlsson och Kent Gustafsson smakar av från en av tankarna. 
Westerbottens bryggeri tillverkar just nu fyra öl och ett par sorter till är på gång. Anders Karlsson och Kent Gustafsson smakar av från en av tankarna.  Bild: Bild: Liselotte Holm

ETC Umeå.

Det började med några dunkar hemrörd maltbrygd i en källare. Men intresset för hantverksöl tog fart och i dag kan hälften av det gamla kompisgänget med kulturarbetare försörja sig på att tillverka öl i det egna mikrobryggeriet. Drömmen är ett öl bryggt på humle från 1700-talet.

Mitt i Sävar, i en låg och kompakt tegelbyggnad, ligger Westerbottens bryggeri – ett av länets fem blomstrande mikrobryggerier. Inne i det största rummet står Jans Heinerud, Kent Gustafsson och Anders Karlsson och ser lätt bekymrade ut – en ny maskin har anlänt och den beter sig inte riktigt som den ska. Lite telefonsupport får avhjälpa problemet. Runt om står silverglänsande tankar, som rymmer upp till 3 000 liter var. När Anders och Kent vrider på en kran till en av jäsningstankarna så skummar det frodigt och luktar lite bröd. Näsorna doppas ner i bägaren – ”mmmmmmmh!”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Umeå!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00