Kultur & Nöje.

2017-04-28 12:00
  • Barnkultur kan vara lite osynlig ibland, enas arrangörsgruppen om. Bild: Janerik Henriksson/TT
    Barnkultur kan vara lite osynlig ibland, enas arrangörsgruppen om.
  • Festivalen Smått och gott har många arrangörer.  Bild: Liselott Holm
    Festivalen Smått och gott har många arrangörer.
  • På scenen står en låda och runt den kommer det att bråkas. Så kan man sammanfatta föreställningen Bråklådan. Bild: Jonas Jonsson
    På scenen står en låda och runt den kommer det att bråkas. Så kan man sammanfatta föreställningen Bråklådan.

Nu börjar festivalen med kultur för de små

Måla, dansa, yoga, bygga. Och så lite bulle och gegga. I helgen drar småbarnskulturfestivalen Smått och gott igång.

I en hel vecka ska kulturens allra yngsta målgrupp stå i centrum i Umeå. Festivalen Smått och gott riktar sig till barn mellan 0 och 5 år – en grupp som inte så ofta får sina kulturkickar i koncentrerad festivalform. Det är hög tid för det, tycker arrangörsgruppen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Vi är flera som håller på med småbarnskultur, var och en på sitt håll, men tillsammans vill vi synliggöra små barns kulturbehov, att de växer och stimuleras av kultur. Tidigare generationer har nog inte trott att riktigt små barn kan ta till sig kulturupplevelser, men det visar ju psykologisk forskning som bland andra regissören Suzanne Osten har använt sig av, att det kan de visst det, säger Lisa Lundström, museiintendent på Bildmuseet, där man i flera år har haft både babyvisningar och babymåleri.

Initiativet till festivalen kommer från Ögonblicksteatern, som har stor erfarenhet av barnföreställningar ända sedan 1970-talet. Ett tiotal arrangörer från norra Sverige nappade på idén och tillsammans har man arbetat fram ett upplägg med olika typer av föreställningar som ska passa både förskolebarn och de allra yngsta. 

– Det är så fantastiskt roligt att spela för bebisar – de upplever med alla sinnen och har inga förutfattade meningar, säger skådespelaren Karin Larson från Ögonblicksteatern.

Det är Umeå kommun och Region Västerbotten som finansierar, och Christina Degerström, som är verksamhetsledare på Teatercentrum norra, ser festivalen som en bra möjlighet för mindre teatrar att få sätta upp sina föreställningar:

– Det är svårt för våra medlemmar att turnera runt med sina uppsättningar, eftersom konkurrensen är stor och budgeterna små. Ekonomiskt är det trångt just nu för hela det fria kulturlivet. 

– Små barn är inte den mest köpstarka publiken, så småbarnskultur kräver en del förkämpar, konstaterar Karin Larson krasst. 

I morgon lördag invigs festivalen med en dansparad med sambaorkestern Ume batucada längs hamnpromenaden, och sedan väntar bland annat film, dans, teater, högläsning på olika språk, musik och bäbisdisco. Man kan testa både ABC-yoga och Star Wars-yoga, bygga sig en egen värld av kartong och rita med tecknaren Stina Wirsén, som är en av festivalens dragplåster. 

Professionalism, festis och bulle

Barnkultur kan vara lite osynlig ibland, enas arrangörsgruppen
om. Men genom festivalen kan
föräldrarna få möjlighet att upptäcka allt som görs på teatrar, biografer och bibliotek för små barn. Dessutom är delad glädje dubbel glädje:

– Föräldrarna blir så glada över vad barnen upplever och reagerar på, säger Sara Gallardo, skådespelare på Ögonblicksteatern.

– Vi ser ju ofta på Bildmuseet hur väldigt små barn, kanske bara runt sex månader gamla, kan reagera när de deltar i våra aktiviteter – det kan vara på ett sätt som föräldrarna aldrig har sett tidigare, tillägger Lisa Lundström.

Föreställningarna kommer att spelas på olika platser – teatrar, förskolor och bibliotek – men även utanför stan. Teater Utkik uppträder till exempel på bokbussen i byar som Yttersjö, Rödåsel och Djäkneböle. Förhoppningen är att festivalen ska bli årligen återkommande, med ännu fler aktörer. Men vissa saker är bara ett måste inom småbarnskulturen:

– En lyckad föreställning för småbarn kräver professionalism, tillsammans med festis och bulle, sammanfattar Christina Degerström.