Kultur & Nöje.

2017-02-24 12:03
Pridetåget kunde göra entré på torget under stora vajande regnbågsflaggor. Bild:: Jonatan Stålhös
Pridetåget kunde göra entré på torget under stora vajande regnbågsflaggor.

Pride värmde upp ett vintrigt Skellefteå

I helgen arrangerades pridetåget under Skellefteå Pride. Trots en kylig februaridag och snålblåst deltog drygt 2 500 personer och invigde därmed den svenska pridesäsongen.

"Det här är ändå det bästa vädret vi har haft", säger Linnea Vikman, ordförande i RFSL Skellefteå.

Temperatur kring nollstrecket och en sol som sprack igenom molntäcket då och då. Ja, trots kyliga vindar var det en väldigt ljum februaridag i lördags när pridetåget i Skellefteå gick av stapeln. Men det är ändå långt ifrån festivalen i högsommarvärme som vanligtvis präglar Sveriges största, Stockholm Pride. Det är dock ingenting som arrangörerna vid RFSL Skellefteå ser som något hinder för firandet.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Det är ju kul att så många städer har Pride nu, och vi vill inte konkurrera med någon annan. Dessutom händer det inte så mycket i Skellefteå den här tiden, så då passar det bra, säger Linnea Vikman, ordförande för RFSL Skellefteå.

– Dessutom är det Alla hjärtans dag, flikar Frida Burvall in med.

– Ja, det är ett fint kärlekstema, säger Linnea Vikman.

Kärleks- och regnbågstema

För det var trots allt värme och kärlek som präglade festen när pridetåget för tredje gången arrangerades i Skellefteå. ”Ropen skalla – kärlek är för alla” ekade mellan husen på Nygatan, medan tåget ringlade förbi butiksfönster som var dekorerade i kärleks- och regnbågstema.

En öppen och tillåtande stad

Väl framme på torget lyfte oppositionsråd Andreas Löwenhöök (M) i sitt tal vikten av att vara en öppen och tillåtande stad, och kopplade det till Skellefteå kommuns mål om att ha
80 000 invånare till år 2030.

– Det krävs fortfarande mod för att vara öppen med sin sexualitet om man inte är heterosexuell. Skellefteå kan bättre, säger Löwenhöök.

Chockade

Som sista talare tog Linnea Vikman över micken, och berättade om några ryska hbtq-personer som hade kommit till Skellefteå bara några dagar tidigare. De hade närmast blivit chockade av att se alla prideflaggor och hur öppet hela evenemanget kunde vara.

– Jag är stolt över Skellefteå och Sverige, för det är ingen självklarhet med den öppenhet som vi har här. Jag vet att det inte alltid ser ut som det gör just i dag, men vi har ett fantastiskt öppet land där man får göra det här, säger Linnea Vikman.

Enkät: 

Hur är det att delta i tåget mitt i vintern?

Anna Pyyny, Skellefteå

– Det är ju ett perfekt tillfälle. Vi visar färg när allt fortfarande är grått och när ljuset är på väg tillbaka. Vi inleder året med färg, fest och kärlek.

Daniel Allebo, Umeå

– Det är helt okej, särskilt om det är så bra väder som nu. Som homosexuell tycker jag att det är bra att vara med och synas. Ju fler som kan visa det desto bättre är det.

Anna Eriksson och Kingen, Skellefteå

– Bara bra, förutom att hunden fryser. Så jag fick sy ett extra täcke åt honom. Men vi är ju ändå i Norrland! Det spelar ingen roll att det är vinter, vi går ut ändå.