Kultur & Nöje.

2017-03-31 12:00
Anna Sundström Lindmark är en av de fyra kvinnor som har startat skrivrörelsen Write Your Self, nätbaserade kurser med syfte att få människor runt hela världen att skriva ner sina trauman för att kunna släppa dem, bygga upp sig själv och gå vidare.  Bild: Johanna Lindqvist
Anna Sundström Lindmark är en av de fyra kvinnor som har startat skrivrörelsen Write Your Self, nätbaserade kurser med syfte att få människor runt hela världen att skriva ner sina trauman för att kunna släppa dem, bygga upp sig själv och gå vidare. 

Skriva för att läka

Att skriva ner sin historia kan vara väldigt läkande – oavsett vilka slags svårigheter en har gått igenom. 

”Det finns många destruktiva sätt att dämpa ångest, men skrivandet är ett konstruktivt sätt att ta till”, säger Anna Sundström Lindmark.

Den 31 mars är hon med och lanserar rörelsen Write Your Self på nätet.   

Trauma. Enligt psykologiguiden på internet betyder ordet skada. ”Ett psykiskt trauma är ofta ett resultat av en chockartad och smärtsam upplevelse som skapar så mycket stress och överväldigande känslor att de blir svåra att hantera. Svåra händelser kan framkalla både fysiska och psykiska reaktioner.”


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Det är ett tillstånd som är så kaosartat att en individs tidigare erfarenheter inte räcker till för att kunna hantera sin situation. Utöver det kan starka känslor som skam och skuld leda till att man inte klarar av att sätta ord på det som har inträffat. Men orden är nödvändiga för att läka, säger Anna Sundström Lindmark.

Genom nätbaserade kurser är tanken att deltagare över hela världen ska kunna bearbeta jobbiga erfarenheter genom skrivande. 

– Vi vill bygga en global skrivrörelse, säger Anna.

”Det är jobbigt att känna efter”

Grundaren av Write Your Self är Åsa Boström, bland annat yrkesverksam som skrivpedagog och bosatt utanför Burträsk. Hon har tillsammans med Anna, Åsa-Saga Hammarstedt och Anna Lovind byggt upp verksamheten där alla fyller olika funktioner. Annas uppgift är att hålla i workshopar och föreläsa om hur skrivandet kan hjälpa en att gå vidare efter ett trauma. 

– Jag har egna erfarenheter av hur skrivandet har hjälpt, bland annat när jag skrev boken I skuggan av ett geni som handlar om min farfar och min pappa. Det är jättestarkt terapeutiskt. Skrivande är ingen ersättning för medicinsk vård eller terapi, men en hjälp till självhjälp och en bra metod för att komma vidare och bygga upp sitt liv efter svåra händelser.

Att gå igenom trauman igen gör ont och Anna menar att det är viktigt att ta hand om sig själv längs vägen. Vila och återhämta sig. Tacka sig själv för att man har gjort något som är bra för en i längden.

– Det är som när man går i samtalsterapi – det är jobbigt att känna efter, men vi har en sådan förmåga att klara av allt det där jobbiga efteråt. 

Målet är att äga din berättelse

Det finns en kurs för privatpersoner att gå, allt utifrån sin egen takt. Det finns också en licens för personer som vill använda skrivandet i sin yrkesroll. Den kursen genererar i en certifiering som exempelvis skrivpedagoger kan ha nytta av, eller personer som jobbar med traumatiserade. 

– Som deltagare kan du skriva fiktivt eller självbiografiskt. Du har makten över ditt skapande och skriver din berättelse utan att någon kan säga att det du har känt eller upplevt är rätt eller fel. Resultatet av berättelsen är inte det viktiga. Målet är att du ska äga din egen berättelse och rätten till dina ord, säger Anna.

Som att öppna Pandoras ask

Anna har lett kurser och workshopar i skrivande vid många tillfällen. Hon berättar om ett sammanhang där hon upplevde att deltagarna bar på mycket oro, utsatthet och viss missbruksproblematik.

– Det var många rökpauser och ganska rörigt. Vad blir det av det här? tänkte jag. Men det hade en sådan effekt! De ville bara fortsätta skriva. Där fanns en tjej som skrev om saker som var så hemska att det var svårt att hantera. Jag blev orolig. Det kändes som om jag hade öppnat Pandoras ask. 

Ett halvår senare träffade Anna henne igen och förstod att skrivandet hade blivit en viktig del av hennes liv. Tjejen var rak i ryggen och hade börjat berätta för folk om vad som hade hänt henne och dessutom slutat med vissa starka mediciner. 

– Jag såg en fantastisk styrka, säger Anna.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Write Your Self

Write Your Self startade som ett skrivprogram, Skriv Dig Själv, för kvinnor, tjejer och transpersoner med erfarenhet av våld och drevs 2013–2015 i samarbete med Sveriges kvinnojourer. 

Den 31 mars lanseras kursen för personer som vill skriva sina berättelser och utforska läkning av trauma genom skrivande. Kursen består av självstudiematerial indelat i en skrivprocess i åtta steg. 

Dessutom finns licensen för professionella som vill vägleda människor genom Write Your Selfs skrivprocess. Materialet består av fyra huvudmoduler där lektioner och skrivövningar ingår.

Varje år ska tio kursstipendier och tre licensstipendier delas ut. Inför 2017 kom totalt 297 ansökningar in från 15 länder. 

www.writeyourself.com