Kultur & Nöje.

2017-11-17 12:00
Daniel Tollefsen Altamirano, redaktör och programmedarbetare, och Karin  Johansson, festivalproducent och konstnärlig ledare på UEFF.   Bild: Liselott Holm
Daniel Tollefsen Altamirano, redaktör och programmedarbetare, och Karin Johansson, festivalproducent och konstnärlig ledare på UEFF. 

”Vi vill lyfta filmer om samtiden”

Filmskapare som brinner lite extra och som vill sätta djupa avtryck hos publiken – i år dominerar deras verk på filmfestivalen.

”I år har vi speciellt dragits till filmer där man hittar hänförelse och en stark berättarkraft. Vi vill lyfta fram filmskapandet om samtiden, som ibland hamnar lite i skymundan”, säger Karin Johansson, festivalproducent och konstnärlig ledare på UEFF.

En av festivalens gäster är Tom Alandh, som tillsammans med filmklipparen Heleen Rebel kommer för att berätta om arbetet med deras uppmärksammade och känsligt gjorda dokumentärfilmer – under årens lopp har det blivit närmare hundra produktioner.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


I festivalens olika sektioner hittar man som vanligt förhandsvisningar, utvalda favoriter från internationella filmfestivaler, dokumentärer, skolbio och seminarier. Dessutom blir det fokus på cypriotisk och dansk film – där bland annat ”You disappear”, med en av Michael Nyqvists sista roller, visas.

Avslutas med stumfilmskonsert

Bland filmerna märks den mycket uppmärksammade fransk-belgiska ”Raw”, som handlar om en ung vegetarian som får smak för människokött. Julia Ducournaus långfilmsdebut har skapat rubriker om spyor i salongen och svimningsanfall, men – liksom ”Hobbyhorse Revolution” – handlar filmen främst om att bli vuxen.

– Det är faktiskt en jättebra uppväxtskildring – om vänskap och syskonkärlek, säger Daniel Tollefsen Altamirano, redaktör och programmedarbetare.

Festivalen pågår den 21–26 november och avslutas traditionsenligt med en stumfilmskonsert. I år är det Umeåmusikern Jonas Svennem, sångare i popbandet Winhill/Losehill, som tolkar Victor Sjöströms stumfilmsklassiker ”Terje Vigen” från 1917. Efter konserten blir det utdelning av det lokala filmpriset Storspoven.