Ledare. .

2017-03-11 06:00
”Socialdemokraterna vill begränsa rätten att samla in pengar på kommersiella ytor och kollektivtrafik. Förslagen förs fram som ett sätt att minska tiggarnas utsatthet, men det har inget med det att göra”, skriver Mea Sethson.  Bild: Oskar Kullander/SvD/TT
”Socialdemokraterna vill begränsa rätten att samla in pengar på kommersiella ytor och kollektivtrafik. Förslagen förs fram som ett sätt att minska tiggarnas utsatthet, men det har inget med det att göra”, skriver Mea Sethson. 

Antiziganismen behöver inte återuppfinnas igen

Dåtidens diskurs kring invandringspolitiken känns skrämmande lik dagens.

I sina hemländer är de förtryckta. De blir utsatta för polisbrutalitet, är diskriminerade på arbetsmarknaden, bostadsmarknaden och har dålig tillgång till sjukvård. Dessutom finns det en utbredd rasism som slår hårt mot dem. Det handlar om romerna som flyr fattigdom och diskriminering och som ofta hamnar på knä, tiggandes på Europas gator och torg.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Sverige är ingen fristad att komma till, även här blir romer utsatta för antiziganism. Fördomar om att romer är både tjuvaktiga och opålitliga är djupt rotade och tragiskt nog också socialt accepterade. Romer diskrimineras inom rättsväsendet, utbildningen, socialtjänsten, på bostadsmarknaden och arbetsmarknaden. Polisens romregister är ett av de tydligaste exempel på hur romer diskrimineras i vårt samhälle.

Antiziganismen i Europa går ut på att romer skall bli assimilerade eller utrotade/utestängda från samhället. I Sverige har mycket av den diskriminering som romer fått utstå genom historien kommit ifrån statligt håll. Romer har registrerats, fått sina barn omhändertagna och tvångssteriliserats för att deras gener inte ska föras vidare. Åren 1914–1954 rådde det ett inreseförbud med syfte att bli kvitt människor som inte kunde försörja sig själva och som ägnade sig åt ”lösdriveri”. 

Dåtidens diskurs kring invandringspolitiken känns skrämmande lik dagens. Moderaterna och Sverigedemokraterna har aldrig tvekat kring hur de vill hantera dagens -lösdrivare. Förbud av tiggeri och förenklandet av avhysningar är deras lösningar. Att ge stöd till en socialt utslagen människa är en björntjänst och bidrar bara till att människan inte tar eget ansvar för att styra upp sitt liv enligt konservativt tänkande. Så sent som 2015 motsatte sig Socialdemokraterna fortfarande ett tiggeriförbud med motiveringen att fattigdom inte kan förbjudas. Det skulle istället satsas på att motverka de strukturer som gjorde att människor tvingades resa från sina barn och tigga på gatorna i främmande länder. Nu börjar dock -Socialdemokraterna svänga i frågan. Moderaterna och Sverigedemokraterna är överlyckliga nu när Stefan Löfven inte bara vill bekämpa de bakomliggande orsakerna till tiggeriet, utan även människorna som tigger. 

Socialdemokraterna vill begränsa rätten att samla in pengar på kommersiella ytor och kollektivtrafik. Förslagen förs fram som ett sätt att minska tiggarnas utsatthet, men det har inget med det att göra. Det värsta med tiggeriet är inte förnedringen i att behöva ta emot -pengar, det tragiska är att det ändå är det bästa alternativet. Situationen i hemländerna måste givetvis förbättras, men vem tror på allvar att den kommer göra det genom ett förbud av tiggeri i Sverige? Istället för att göra det svårt för utslagna människor att be om pengar, borde fokus ligga på att ge dem utbildning, jobb och ett värdigt liv.

Det finns alltför många exempel på fel som gjorts från statligt håll. Vi bör lära av vår historia och inte återuppfinna vårt antiziganistiska hjul än en gång.

Mea Sethson 
Studerande, fritidspolitiker och styrelseledamot i S-kvinnor Västerbotten