Ledare. Mea Sethson.

2017-10-16 06:00
”Det är mycket osannolikt att 4 406 Umeåbor på riktigt tycker att en av de viktigaste frågorna är den svenska folkstammens fortsatta dominans”, skriver Mea Sethson. Bild: Henrik Montgomery/TT
”Det är mycket osannolikt att 4 406 Umeåbor på riktigt tycker att en av de viktigaste frågorna är den svenska folkstammens fortsatta dominans”, skriver Mea Sethson.

Är svenska folkstammens bevarande så viktig i Umeå?

Uppenbarligen finns det en utbredd frustration över den förda politiken. Idag har frustra­tionen lett till att mörka krafter har fått komma in i maktens salonger.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Vi vet, Sverigevänner, att vi har poten­tial. Vi vet att väldigt många människor tänker som vi, lever som vi, tycker som vi […]

Detta är ett citat av Jimmie Åkesson som står att läsa på Sverigedemokraternas hemsida. Uppenbarligen är det inte ett helt verklighetsfrånvänt påstående, om vi tittar på deras valresultat. Valet 2014 fick Sverigedemokraterna 5,6 procent av rösterna i Umeå. En ökning med 3,3 procentenheter, jämfört med valet 2010 och ett resultat som gav dem två mandat i Umeå kommunfullmäktige. 


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Däremot är det svårt att tro att väldigt många människor tycker som de när det kommer till kritan. Särskilt många kan inte ha hållit med Sverigedemokraternas gruppledare i kommunfullmäktige, Petter Nilsson, när han beskrev den dåliga behandling som han upplever att hans parti får utstå av media på följande sätt:  

Vi snackar ju närmast det förtryck som var under 1930-talet, 1939–1945 i Tyskland, vi blir verkligen förtryckta i vissa mediers rapportering.

Det är även svårt att se framför sig att särskilt många Umeåbor jublade när Petter hittar på nya rasistiska ord. Det konststycket lyckades Petter med under en diskussion i fullmäktige om antiziganism. Petter Nilsson tyckte att tillfället var det rätta för att lyfta den, enligt honom, rådande ”proziganismen”. 

En annan politiker som sitter på SD-mandat i kommunfullmäktige är Henrik Agerhäll. Agerhäll har skrivit grova rasistiska inlägg på Flashback under pseudonym och har även varit skribent för högerextrema Fria Tider. Han är till och med alltför rasistisk för Sverigedemokraterna och uteslöts därför ur partiet och är sedan dess en politisk vilde. Det är inte helt uppenbart hur hans motioner, som är för rasbiologiska för att ens tas upp i kommunfullmäktige, skulle kunna ses som politik för ”vanligt folk”.

4 406 Umeåbor var det som såg till att dessa två herrar nu får sitta i Umeå kommunfullmäktige och företräda ett fascistiskt parti med rötterna i nazismen. Mest troligt var det inte på grund av en längtan hos Umeåborna efter ett fascistiskt parti med högst tvivelaktiga politiker som företräder rasbiologi, judehat och rasism. Sverigedemokraterna är ett missnöjesparti och går framåt eftersom de etablerade partierna misslyckats. Uppenbarligen finns det en utbredd frustration över den förda politiken. Idag har den frustrationen lett till att mörka krafter har fått komma in i maktens salonger. Det har lett till en hel hög med motioner med nazistiska drag som kommunens tjänstemän får sitta på arbetstid och bereda.

Tänk om missnöjet istället hade lett till att fler aktivt deltagit i samhällsdebatten, och i folkrörelserna för att påverka politiken och samhället i den riktning som man tycker behövs. Det är ​mycket osannolikt att 4 406 Umeåbor på riktigt tycker att en av de viktigaste frågorna är den svenska folkstammens fortsatta dominans.