Ledare. Mea Sethson.

2017-06-12 06:00
De som verkligen borde bli konfronterade med att inte vilja prova sina argument och så kallade ’sanningar’ är väl de som slänger sig med begreppet ’PK’.  Bild: Pixabay
De som verkligen borde bli konfronterade med att inte vilja prova sina argument och så kallade ’sanningar’ är väl de som slänger sig med begreppet ’PK’.

De som kritiserar PK lider brist på FK

”Yttrandefrihet är inte detsamma som att vem som helst skall ha rätt att uttrycka vad som helst utan att bli ifrågasatt.”

Allas vår Donald Trump har i dagarna gått ut på Twitter och sagt att vi måste bli mindre PK – detta med anledning av attacken i London. Även i Sverige finns det människor som ofta och gärna vill prata om politisk korrekthet. Inte sällan har dessa individer åsikter som inte skiljer sig så mycket från herr Trumps. Dessa åsikter brukar som regel möta en hel del motstånd när de förs fram. Då är begreppet ”PK” tacksamt att använda. Det är ett smidigt och lätt sätt att avfärda alla som ifrågasätter sexistiska, rasistiska, homofoba eller andra inskränkta åsikter.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Det är knappast feghet som ligger till grund för att den typen av åsikter får kritik, i så fall hade det varit behagligast att inte ge sig in i debatten alls. Detta gäller särskilt i dag då en stor del av samhällsdebatten sker på internet. Där kan man vara anonym och skriva i princip vad som helst, utan att någonsin behöva riskera konsekvenser. Den som sticker ut hakan kan förvänta sig allt från riktigt otrevliga personangrepp till mordhot eller en förhoppning om att man skall bli utsatt för grova övergrepp. 

Kanske är det så att grunden till upprördheten hos ”PK–människorna” inte har något som helst med politisk korrekthet att göra. Det kanske är så att kritiken kommer sig av avsaknaden av FK – faktamässig korrekthet, alltså att det helt enkelt är stötande när redan utsatta grupper blir svartmålade på falska grunder. Kanske blir PK–människor upprörda när påståenden sprungna ur primitiva fördomar förs fram utan faktakoll, ofta med hänvisning till en källa med en tydlig agenda och tvivelaktig inställning till sanningen.

Ta till exempel påståendet ”feminismen har gått för långt”, som har förargat  många. Kan det som provocerar vara det faktum att män äger det mesta i världen, att de står för den absoluta majoriteten av alla brott som begås i Sverige, att en kvinna var tredje vecka blir ihjälslagen av sin partner och att kvinnor tjänar mindre, trots att de studerar mer?

Ofta får människor, som argumenterar mot fördomar på internet, slängt i ansiktet att de är mot yttrandefriheten eller att de vill tysta ned vissa obekväma sanningar. Det finns väldigt lite som tyder på det. Det verkar snarare som att samma krav ställs på människor som vill sprida rasism och andra hatiska åsikter, som på övriga samhällsdebattörer. Yttrandefrihet är inte detsamma som att vem som helst skall ha rätt att uttrycka vad som helst utan att bli ifrågasatt. De som verkligen borde bli konfronterade med att inte vilja prova sina argument och så kallade ”sanningar” är väl de som slänger sig med begreppet ”PK”. 

Att hitta på ett nytt begrepp och påstå att all kritik mot ens påståenden egentligen bara beror på ett grupptryck ifrån samhället verkar aningen desperat. Det är nog ingen som går runt och i hemlighet håller med dem i deras argumentation. Snarare verkar det som om dessa rasister, sexister, homofober och Gud vet vad, går runt i hemlighet och är medvetna om att deras argument inte håller för att granskas i en debatt.