Ledare. Irma Olofsson.

2017-12-25 08:00
”Att vinna valet är viktigt och har ett enormt värde, men en valvinst har inget egenvärde om det inte samtidigt är ett medel att förändra samhället i den riktningen som vi vill – ett samhälle som är bra för många och inte bara ett fåtal” Bild: Henrik Montgomery / TT
”Att vinna valet är viktigt och har ett enormt värde, men en valvinst har inget egenvärde om det inte samtidigt är ett medel att förändra samhället i den riktningen som vi vill – ett samhälle som är bra för många och inte bara ett fåtal”

Det är svårt att vara ­visionär i populismens tid

Det blir svårare att drömma och prata om ett samhälle som är annorlunda jämfört med det som vi lever i i dag, om allt som läggs fram är snabba lösningar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Nu är det snart 2018 och det innebär bland annat att vi snart ger oss in i det kommande valåret. Om det går att prata om säsonger i politiken så ju ett valår utan tvekan högsäsong – oavsett om det är något som man tycker är positivt eller negativt.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Varje valrörelse är unik, och så även denna. Vi har ett politiskt klimat som inte bara har blivit hårdare utan också mer populistiskt. Riksdagsledamöter beter sig på ett sätt som hade varit oacceptabelt bara för ett par år sedan – som att representanter från Moderaterna vägrade att vara med på samma bild som representanter från regeringen i samband med pressträffen angående pensionssystemet för en tid sedan.

Men det handlar också om tonläget i den offentliga debatten. Fler och fler partier målar upp ett samhälle som står på randen till undergång, för att sedan presentera simpla lösningar på komplexa samhällsproblem. Det visar på att någonting har skiftat i svensk politik.

Om det går att ha önskemål om en valrörelse, så vill jag se en valrörelse som pratar om ekonomiska förutsättningar och om hur vi får ett samhälle som är bra för många, inte bara för ett fåtal.

Jag vill ha ett fokus på hur välfärden kan utvecklas och hur den kan användas för folket, i stället för att fungera som en kassako för välfärdsföretagen.

Jag vill höra andra förslag än ”sänk skatten” eller ”privatisera” eller ”sänk lönerna”. Jag vill se förslag på hur vi ska lösa problemet att vi i Västerbotten behöver bli 40 000 fler personer innan 2025, för att vi ska kunna klara kompetensförsörjningen inom välfärden. Det är bara en av många utmaningar som står framför oss.

I ett populistiskt klimat blir det också allt svårare att vara visionär. Det blir svårare att drömma och prata om ett samhälle som är annorlunda jämfört med det som vi lever i i dag, om allt som läggs fram är snabba lösningar. Samtidigt är det också politikens uppgift – det är vår uppgift att ha drömmar och visioner om hur samhället ska vara och organiseras.

Det är också i slutändan just det som valrörelsen handlar om. Att vinna valet är viktigt och har ett enormt värde, men en valvinst har inget egenvärde om det inte samtidigt är ett medel att förändra samhället i den riktningen som vi vill – ett samhälle som är bra för många och inte bara ett fåtal.

Politiska visioner är motsatsen till politisk populism. Därför vill jag under det kommande valåret få prata om det samhälle som jag drömmer om, men också om lösningar på hur vi ska ta oss dit, lösningar som inte alla gånger är helt enkla.

För att sedan i september minska den borgerliga majoriteten i riksdagen.

Irma Olofsson
Irma Olofsson 

Student, ­fritidspolitiker och styrelse­ledamot för Socialdemokraterna­ i Umeå.