Ledare. .

2017-03-18 05:26
"Det är ingen slump att den ­vålds­bejakande, nynazistiska organisationen Soldiers of Odin marscherade i Umeå samma dag som Åkesson besökte Väven." Bild: Claudio Bresciani/TT
"Det är ingen slump att den ­vålds­bejakande, nynazistiska organisationen Soldiers of Odin marscherade i Umeå samma dag som Åkesson besökte Väven."

Självklart ska vi protestera

Jag vet att vänstern kan vinna striden mot högerextremismen, men då måste vi sluta vara oroliga över det vi gör.

Den senaste tiden har debatten om vänsterns roll i SD:s framgångar blossat upp igen. I korthet lyder kritiken: det är precis det där som gör så att folk röstar på SD, med hänvisning till den protestaktion mot Jimmie Åkessons besök på Väven, som arrangerades av en grupp engagerade ungdomar häromveckan.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Att kritik kommer från högern räknar jag iskallt med, men att personer inom vänstern har köpt den bilden av samhällets utveckling gör mig orolig. Jag skriver den här texten för att nå ut till folk inom den breda vänstern i Umeå och uppmana er att rakryggat stå upp för det ni gör och vara stolta över era protester, för de gör skillnad. Sverigedemokraternas framgångar beror inte på att någon rycker i brandlarmet när Jimmie Åkesson ska tala, tvärtom, det beror på att de politiska partierna har börjat behandla SD som vilket parti som helst. I Umeå måste vi fortsätta visa att SD är någonting helt annat än ett demokratiskt parti för vem som helst.

SD är ett rasistiskt parti med tydliga nazistiska kopplingar: 

Deras parti skiljer sig från övriga nordiska länders motsvarigheter i det att Sverigedemokraterna faktiskt var ett gäng nazister fram till för bara några år sedan. Det borde därför inte vara förvånande att det finns kvar kopplingar till nazismen inom deras parti i dag. Detta förstärks av att det i deras partiprogram pratas om nedärvda essenser, ett typiskt nazistiskt påhitt om att minnen och moral ärvs och på så vis biologiskt definierar folk enligt raser.

SD utgör en direkt samhällsfara:

Ett stort antal ledande sverigedemokrater har de senaste åren blivit dömda för rasistiska och direkt nazistiska uttalanden, eko-brott, häleri, misshandel, stöld, våld mot tjänsteman med mera, med mera. Inte nog med att de sålunda är farliga att stöta på ute på gatan, de krattar genom detta även manegen för andra våldsrörelser. Det är ingen slump att den våldsbejakande, nynazistiska organisationen Soldiers of Odin marscherade i Umeå samma dag som Åkesson besökte Väven. Dessa rörelser följer varandra åt, dels därför att de gynnas av varandra, dels på grund av att de utgörs av samma personer. Får vi mer SD, så får vi mer organiserat våld.

SD är ett arbetarfientligt högerparti:

Sverigedemokraterna backar i princip alltid borgarnas förslag i riksdagen. De röstar för deras budget och samarbetar nu öppet med Moderaterna. De käkar lyxmiddagar med näringslivet och röstar ned samtliga förslag som gynnar låginkomsttagare, arbetslösa, pensionärer, unga och sjukskrivna. Det hör också till, att de gynnas av ett turbulent samhälle med våld och konflikter. Det är då de får ökat stöd, så frågan är ju om de egentligen vill ha det på något annat sätt? Den klassiska högerlogiken lyder: murar, övervakning och repressiv polismakt. Detta håller det våldsamma folket i schack, och tillåter samtidigt växande klassmotsättningar och utsugning.

Sammanfattningsvis har vi alltså ett farligt, rasistiskt parti, med rykande varma spår av nazism. SD är inte ett parti som vilket som helst, och därför kan vi inte behandla dem som det.

Jag vet att vänstern kan vinna striden mot högerextremismen, men då måste vi sluta vara oroliga över det vi gör. Vi måste våga stå upp för våra åsikter, driva på för reella samhällsförändringar, och våga protestera högljutt. Det kanske känns svårt att förändra utvecklingen i Sverige, men det är möjligt att förändra den här i Umeå. Organisera er politiskt, styr upp aktioner, ställ tydliga krav, och driv på politikerna. Snart är det första maj, då demonstrerar vi tillsammans mot den samhällssplittrande klasspolitik som högern och näringslivet bedriver, för jämlikhet, rättvisa och arbetarmakt. Vi ses under fanorna.