Ledare. Hammam al Rabi.

2017-09-04 06:00
FN:s förra generalsekreterare Kofi Annan har framhållit att västerländska företag genom bland annat skatteflykt och tillämpning av anonyma bolagsägare maximerar sina vinster, medan miljontals afrikaner är utan näring, hälsa och utbildning. Bild: Martial Trezzini/AP/TT
FN:s förra generalsekreterare Kofi Annan har framhållit att västerländska företag genom bland annat skatteflykt och tillämpning av anonyma bolagsägare maximerar sina vinster, medan miljontals afrikaner är utan näring, hälsa och utbildning.

Ställ västerländska företagsledare och statsmän inför domstolen i Haag

De är som ­termiter som äter upp ditt hus utan att du vet om det.

Europas skuld till Afrika är enorm och rätteligen gränslös. Ändå fortsätter Afrika att betala för Europas välmående, och inte tvärtom. I dag har de europeiska multinationella företagen tagit över rollen som guldgrävarna. De är som termiter som äter upp ditt hus utan att du vet om det. Termiter har en kung och en drottning. De multinationella företagens motsvarighet är kapital och rikedomar. Termiter har soldater som skyddar kolonin. De multinationella företagen lejer legoknektar för att skydda deras smutsiga ekonomiska tillväxt.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Efter andra världskriget började Afrika avkolonialiseras. De koloniala makterna från väst drog sig motvilligt tillbaka när de kolonialiserade folken agiterade för självständighet. Historieforskare menar att det inte är otänkbart att uppemot 200 miljoner afrikaner direkt eller indirekt har dödats av väst. Den belgiska kungen Leopold II mördade ensam över 10 miljoner kongoleser. Lägg därtill århundraden av politiskt förtryck, stöld av naturresurser, kulturell dissektion, samt slaveri och tortyr. Hur kan då EU och USA med deras självpåtagna roll som världens demokratiska och frihetliga översåtar tillåta det som sker i Afrika i dag?

The Guardian har avslöjat hur världens näst största tobaksbolag, British American Tobacco (BAT), har hotat regeringar i minst åtta afrikanska länder när de har försökt införa regleringar på tobaksindustrin. Den tidigare anställda på BAT och numera visselblåsaren Paul Hopkins har återgivit hur han personligen har fått instruktioner om att muta krigsherrar och regeringstjänstemän i länder som Burundi och Rwanda. The Guardian har bevis på att liknande strategier har använts i länder som Kongo, Gabon, Etiopien, Togo, Burkina Faso och Namibia.

Oxfam samt Wiki­leaks har noggrant redogjort för hur det franska multinationella industriföretaget Areva har kollaborerat med krigsherrar och gett mutor åt regeringsanställda för att kunna exploatera i Niger, som räknas som ett av världens fattigaste länder. Niger är världens fjärde största uran-producent, men samtidigt har cirka 90 procent av landets invånare inte tillgång till elektricitet.

En rapport från 2014, sammanställd av bland andra African Forum and Network on Debt and Development, klargör även hur EU använder biståndspengar som rökridå. Västländer sänder cirka 30 miljarder pund i bistånd till Afrika, samtidigt som uppemot sex gånger den summan lämnar den afrikanska kontinenten och hamnar i väst. FN:s förra generalsekreterare Kofi Annan har framhållit att västerländska företag genom bland annat skatteflykt och tillämpning av anonyma bolagsägare maximerar sina vinster, medan miljontals afrikaner är utan näring, hälsa och utbildning.

När slaveri, imperialism och kolonialism äger rum varje dag och varje minut, anser Frankrikes president Emmanuel Macron att det inte går att hjälpa en kontinent där ”kvinnor föder 7–8 barn”. (Uttalandet gjordes under G20-mötet i juli i år. Ljudklipp finns bland annat på nyhetssajten News 24.) Inte heller att förglömma att västpolitiker tar varje chans som de får när det gäller att kritisera andra länder. Hyckleri! Det är på tiden att den råa jakten på ekonomisk profit upphör. Västerländska företagsledare och statsmän bör för omväxlingens skull ställas inför den Internationella domstolen i Haag.